hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Idén már idősotthonokban is

Felmérik a betegek tápláltsági állapotát

Kórházak és idén először idősotthonok lakóinak tápláltsági állapotát is felmérik ma Európa több országában, így Magyarországon is az ötödik alkalommal megrendezett Táplálási Napon.

A kórházi betegek ellátásának javítását célul kitűző Táplálási Napot az ESPEN (European Society of Parental and Enteral Nutrition), a táplálásterápiáért felelős európai társaság hívta életre 2006-ban. Lényege, hogy egy adott napon a kórházak és idősotthonok lakói kérdőívek önkéntes kitöltésével beszámolnak az étkeztetésre vonatkozó tapasztalataikról.
A kutatás a betegeknek a kórházi tartózkodás ideje alatti testsúlyváltozására, az adott napokon fogyasztott élelmiszer mennyiségére, minőségére, illetve betegségük kezelésének bizonyos részleteire is kitér - közölte Hoffmann Piroska, a Táplálási Nap koordinátora.
A felmérés célja, hogy javuljon a kórházi táplálás minősége, hiszen a megfelelő élelmezés hozzájárulhat a betegek mielőbbi gyógyulásához, csökkentheti a komplikációk és szövődmények kialakulását, megrövidítheti a kórházi tartózkodás idejét, következésképpen költséghatékonyabb megoldást jelenthet az egészségügyi intézmények és az egészségbiztosítás számára.

Tavaly Európa országaiban összesen 1883 kórház mintegy 53 300 betege vett részt az önkéntes tápláltsági állapot felmérésben. Magyarország a legaktívabb közreműködők közé tartozik. Tavaly 118 egészségügyi intézmény - köztük az Állami Egészségügyi Központ, az Országos Gerincgyógyászati Központ, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, a Pécsi Egyetem, a Debreceni Orvostudományi Egyetem, a MÁV Kórház, a Szent János Kórház, és az Uzsoki Kórház - vett részt a betegek táplálásterápiás ellátásának reprezentatív felmérésében. Ez több mint húszszorosa a 2007-es részvételnek, és az európai országok részvételi rangsorában is előkelő helynek számít. Ma - a részvétel tekintetében mindenképp - újabb jó eredményre számítanak a szervezők. 

MTI; medicalonline.hu

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés