hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Felmérés: a hálapénz az állami egészségügy szerves része

A magyarok korrupcióval kapcsolatos attitűdjeit mérte fel a Transparency International reprezentatív közvéleménykutatása, írja az Index.

A kutatás szerint a magyarok nagy része elsősorban a közhatalommal való visszaéléseket (72,6%) és a politikusok rokonainak előnyben részesítését (68,8%) gondolja korrupciónak, míg a rendőrök megvesztegetését (55,5%) és a hálapénzt (39,9%) már jóval kevesebben értékelték korrupt cselekményeknek – derül ki a kutatásból az Index szerint.

Azok között, akik elismerték, hogy fizettek kenőpénzt, az egészségügyi hálapénzfizetés volt a legelterjedtebb: tízből egy válaszadó azt mondta, hogy „hálája jeléül fizetett” valamilyen szolgáltatásért. Szintén az egészségügyhöz kapcsolódhat az a további csaknem 5 százalék, akik csak így tudtak hozzájutni valamilyen szükséges szolgáltatáshoz, illetve az a 4,1 százalék, aki úgy vélekedett, hogy a nem hivatalos juttatással jobb szolgáltatást vásárolt magának.

Ezzel összefüggésben az is kiderült a kutatásból, hogy a megkérdezettek jóval több mint harmada (40,6 százalék) szerint a hálapénz-jelenség az állami egészségügy elidegeníthetetlen része, „akár egyetértünk vele, akár nem”. 

Ennél ráadásul jóval nagyobb a hálapénzrendszerbe belenyúgvók aránya, ha hozzávesszük azokat, akik szerint az orvosok alacsony keresete miatt elfogadható a hálapénz. Sokan pedig azt az álláspontot képviselik, hogy a hálapénz a többletjövedelem megszerzésének megérdemelt és legitim módja.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink