hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Felmentés adható a hatósági házi karantén alól

Felmentést adhat a hatósági házi karantén alól a járványügyi hatóság különös méltánylást érdemlő esetekben - ilyen tartalmú módosítást fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről szóló törvényjavaslathoz.

A testület Salacz László (Fidesz) bizottsági alelnök szóbeli kezdeményezésére döntött a változtatásról, amely szerint a járványügyi hatóság egyes esetekben egyedi magatartási szabályt is megállapíthat a hatósági házi karantén helyett akkor, ha a járványügyi védekezés karantén nélkül is biztosított. Salacz László olyan egyedi lehetőségekre hivatkozott, amelyekre nem állapítható meg általános szabályrendszer.

Hende Csaba, a testület fideszes elnöke ezt azzal egészítette ki: létezhetnek olyan családi, munkával vagy közmegbízatással összefüggő körülmények, amelyek ezt indokolják. És miután az eltérő magatartási szabályokat hatóság állapítja majd meg, azok közérdekű adatként a nyilvánosság és a bíróság kontrollja alatt állhatnak.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára közölte: az operatív törzs, a szakértői kar kérte a szabályok rugalmasabbá tételét. Megjegyezte: felesleges a kéthetes karantén például annak, akinek két-három negatív vírustesztje van.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink