hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Fellendülőben a transzplantáció

Ugrásszerűen megnőtt a szervátültetések száma a Semmelweis Egyetemen. Idén októberig már több átültetést végeztek, mint tavaly összesen – írja a Semmelweis Médiasarok.

Az eredmény országos siker – írják  – hiszen a Semmelweis Egyetem klinikáin végzik a hazai szervátültetések kétharmadát.

2014. július 1. és október 1.-e között – a nyári szabadságolások ellenére – összesen 103 transzplantációt végeztek a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján, amely az előző évek hasonló időszakában végzett szervátültetések szinte kétszerese.

A klinikán vese, máj és hasnyálmirigy átültetéseket végeznek. Idén eddig összesen 246 transzplantáció volt, míg 2013-ban egész évben 241, 2012-ban összesen 188.

Az eddigi tapasztalatok szerint a betegek 20 százaléka kap szervet külföldről. Ez az arány a gyerekeknél jóval nagyobb, mintegy ötven százalékos.

A beavatkozások megnövekedett számának hátterében az Eurotransplanthoz való csatlakozás mellett szerepe van annak az új szemléletnek, amit pár hónapja vezettek be a klinikán. Ennek lényege a „személyre szabott” donáció  - írják a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés