hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Egészségpolitika

Feljelentést tett a Fidesz a HospInvest vagyongazdálkodása ügyében

Feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen a HospInvest Zrt. vagyongazdálkodásával összefüggésben a Heves Megyei Közgyűlés Fidesz-frakciója – közölték szerdán Budapesten a párt megyei politikusai.

A sajtótájékoztatón Herman István, a Fidesz Heves megyei frakcióigazgatója és Tatár László frakcióvezető olyan vagyongazdálkodási ügyekről szóltak, amelyek szerintük megalapozzák a különösen nagy kárt okozó csalás bűntettének és a hivatali visszaélésnek a gyanúját. Tájékoztatásuk szerint azért Budapesten tettek feljelentést, mert a HospInvest székhelye a fővárosba van bejegyezve.

A Fidesz szerint az egri Markhot Ferenc kórház működtetésével kapcsolatos „aggályos” ügyek egyike, hogy a HospInvest „jogalap nélkül gazdagodott”, a Heves megyei önkormányzat ugyanis – Herman István megfogalmazása szerint – „feltőkésítette a HospInvestet”.

A frakcióigazgató úgy látja, a felelősség a döntések előterjesztésére jogosultakat, így elsősorban Sós Tamás, MSZP-s közgyűlési elnököt terheli.

Az egyes ügyekről szólva Herman István kifejtette: a feljelentés egyik alapja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) utófinanszírozásával függ össze, ugyanis – mint mondta – a HospInvest 2008. november 1-jén vette át az egri kórház működtetését, azonban az ezt megelőző három hónapból az OEP – az önkormányzat hozzájárulásával – átengedett két hónapot a társaságnak, holott ebben az időszakban még nem is a cég működtette az intézményt. „A HospInvest egy olyan szolgáltatásért kapott javadalmazást, amit nem végzett el, (...) vagyis az önkormányzat jogalap nélküli gazdagodásban részesítette a HospInvestet” – mondta.

Hozzátette, hogy idén augusztus elsején is – amikor visszavette a kórház üzemeltetését egy, a megye alapította nonprofit kft. – ehhez hasonló eset történt.

Herman István szerint ezeken felül például végkielégítésekkel kapcsolatos ügyek, illetve további „közpénzeknek a magáncég számlájára történő vándorlása” is felveti a büntetőjogi felelősség kérdését.

Az „aggályos” ügyek összegeit összeadva azt látni, hogy milliárdos nagyságrendű hiány keletkezett a Heves megyei önkormányzat büdzséjében – közölte.

„Ahhoz, hogy az említett cselekményeket a HospInvest végre tudja hajtani, közreműködő segítségre volt szüksége. Ezt a segítséget kapta meg a szocialista frakció 21 tagjától – Sós Tamás vezetésével” – jelentette ki a hevesi fideszes politikus.

Augusztus 1-jétől már nem a HospInvest Zrt., hanem az önkormányzatok által alapított nonprofit társaságok működtetik a hevesi kórházakat – így az egrit is. A megyei intézmények üzemeltetését azért vették át az önkormányzati társaságok, mert a korábbi üzemeltető HospInvest ellen felszámolási eljárás indult.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink