hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Felfedezték a kemoterápia-rezisztencia Achilles-sarkát?

A PharmaOnline szerint sikerült tisztázni az egyik leggyakrabban használt rákellenes szerrel az 5-FU-val szemben kialakuló rezisztencia pontos hatásmechanizmusát.

A Melbourne székhelyű La Trobe Egyetem kutatócsoportja a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban számolt be arról, hogy sikerült megfejtenie az 5-Fluorouracil (5-FU) hatóanyaggal szembeni rezisztencia pontos mechanizmusát.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Rahul Srivastava el al., "BCL-2 family protein BOK is a positive regulator of uridine metabolism in mammals," PNAS (2019).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

Az 5-Fluorouracil (5-FU, Adrucil/Carac/Efudex) az egyik leggyakrabban és legnagyobb hatásossággal alkalmazott hatóanyag a különböző ráktípusok (kolorektális, emlő-, fej-nyaki daganatok) kezelésére alkalmazott kemoterápia során, ám hatásosságát nagy mértékben csökkenti, hogy a betegek jelentős százalékánál a készítménnyel szembeni rezisztencia figyelhető meg, például az áttétes kolorektális rákban szenvedő betegek fele nem reagál a szerre.

A kutatást vezető Hamsa Puthalakath professzor szerint a kulcs a BOK névre hallgató fehérje szolgáltatja, melynek pontos szerepe évtizedeken keresztül rejtélyes volt a tudósok számára. A kutatás eredménye szerint a BOK egy UMPS nevű enzimhez kötődik, így felerősíti a sejt szaporodási képességét – BOK nélkül a sejtek nem tudnak DNS-t szintetizálni, így osztódni sem. Ugyanez az enzim felelős azért, hogy az 5-FU-t citotoxikus anyaggá konvertálja, ezért a ráksejtek kikapcsolják a BOK enzimet, így dormanciába húzódva „ússzák meg” a kemoterápiás kezelést (kevesebb 5-FU-t vesznek fel), majd ismét aktiválódnak, sőt agresszívebb formájúvá mutálódnak.

A kutatás során kiderült, hogy a kemoterápiás kezelésre reagáló betegeknél kimutatható volt a BOK enzim, míg azoknál, akiknél a terápia hatástalan volt, a BOK hiányzott. A professzor szerint ebből arra lehet következtetni, hogy a BOK-hiányos betegeknél nincs értelme megkezdeni a meglehetősen sok mellékhatással járó kezelést, mivel úgyis hatástalan lesz, ezért egy BOK-ot kimutató diagnosztikai teszten is dolgoznak, másrészt már folyik egy olyan gyógyszerfejlesztés, mellyel az 5-FU még hatásosabbá tehető. A professzor úgy nyilatkozott, hogy sikerült megtalálni a rák Achilles-sarkát, és ennek a felfedésnek jelentős hatásai lehetnek a további gyógyszerfejlesztési irányokra is, közli a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés