hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Táplálkozás

Felfedezték, miként védi a brokkoli az artériákat

A londoni Imperial College kutatói úgy vélik, hogy megtalálták a magyarázatot arra, miként védi a szívet a brokkoli: a zöldségben található egyik vegyület mozgósítja a szervezet természetes védekező rendszerét, így óva az artériákat a szívrohamhoz vezető lerakódásoktól.
A Brit Szívalapítvány által támogatott tanulmányban egereknek szulforafán nevű vegyületet adtak, amely megtalálható a brokkoliban és más káposztafélékben is. Megállapították, hogy a hatóanyag képes bekapcsolni egy védőfehérjét, amely egyébként inaktív az artériák lerakódásnak legjobban kitett szakaszain.

„Régóta tudjuk, hogy a zöldségfogyasztás jót tesz, ám meglepő módon a védőhatás molekuláris mechanizmusa ismeretlen maradt” – mondta el Paul Evans, az Imperial College-ban működő Nemzeti Szív- és Tüdőintézet munkatársa.

A kutatók szerint az erek nem mindenütt egyformán rakódnak el, a kanyarokban és elágazásokban – ahol lelassul a vér áramlása – nagyobb a szívrohamhoz vezető zsíros plakkok kialakulásának kockázata. Evans magyarázata szerint éppen ezeken az veszélyeztetettebb helyeken inaktív az Nrf2 jelű védőfehérje.

„Tanulmányunk megmutatta, hogy a szulforafán megvédheti ezeket a részeket azáltal, hogy bekapcsolja az Nrf2-t” – közölte Evans.

A kutatásban nem brokkolit, hanem tisztított szulforafánt használtak, hamarosan azonban sor kerülhet a brokkolival végzett vizsgálatokra is, hogy összehasonlítsák a zöldség és a szer hatékonyságát.

MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés