hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Feleslegesen felírt antibiotikumok

Amerikai kutatók eredményei szerint az Egyesült Államokban felírt antibiotikumok csaknem negyedét teljesen feleslegesen írja fel az orvos, és 2 millió embert érintenek az antibiotikum-rezisztens fertőzések, írja a PharmaOnline.

A University of Michigan kutatócsoportja a British Medical Journal folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy az USA 18-64 éves korosztálya számára felírt antibiotikum-receptek 23%-a orvosilag nem igazolható, írja a PharmaOnline.

A University of Michigan kutatói közreműködésével végzett keresztmetszeti (cross-sectional) vizsgálat adatai szerint 2016-ban 10 gyerekből 1 és 6 felnőttből 1 számára írtak fel az Egyesült Államokban olyan antibiotikumot, amelyre a betegnek nem volt, nem lehetett szüksége. A vizsgálatot több mint 19 millió amerikai járóbeteg adatai alapján készítették. Ebből kiderül, hogy a felírt antibiotikumok receptjeinek 23%-a orvosilag nem indokolható, 36%-uk lehetséges, hogy indokolható, 28%-uk pedig nem kapcsolódik semmilyen dokumentált diagnózishoz. A 19 millió beteg 40%-a, azaz 7,5 millió fő számára írtak fel legalább egyszer valamilyen antibiotikumot a 2016-os évben, és 2,7 millió beteg (az összes beteg 14%-a) kapott legalább egyszer indokolatlanul vagy kezelendő állapotának nem megfelelően ilyen készítményt. A leggyakrabban a következő állapotok, betegségek esetén volt jellemző a túlzott antibiotikum-felírás: bronchitis, közönséges nátha és az ezzel összefüggő tünetek, például a köhögés.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A 3,6 millió téves recept 71%-át rendelőben, 6%-át sürgősségi ellátási központban, 5%-át pedig baleseti és intenzív osztályon állították ki. Gyerekeknél a nemkívánatos események, mellékhatások között az antibiotikumok alkalmazása a vezető ok a sürgősségi osztályon történő betegfelvétel tekintetében, mivel az antibiotikumok lehetséges mellékhatásai között allergiás reakciók, gombás fertőzések és hasmenés is szerepel. Hosszú távon a túlzott antibiotikum-használat rezisztens baktériumtörzsek kialakulásához vezethet, ami már most is komoly probléma az Egyesült Államokba: évi 2 millió embert fertőz meg valamilyen antibiotikum-rezisztens törzs, és ebből 23 ezren bele is halnak a fertőzésbe a CDC adatai alapján (CDC: Centers for Disease Control and Prevention – Amerikai Járványügyi és –megelőzési Hálózat). A vizsgálat adatai szerint 1000 emberből 805 kapott valamilyen antibiotikum kiváltására alkalmas receptet 2016-ban, az országos adatok szerint pedig összesen 270 millió ilyen receptet töltöttek ki az orvosok.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés