hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Felcsatolható edzőtársakat teszteltek

A fizikai aktivitást, illetve energiafelhasználást mérni hivatott úgynevezett  fitneszkarkötők által mért adatok megbízhatóságával, pontosságuk tesztjével foglalkozik az MNO cikke.

Az iowai egyetem kutatócsoportja ötven, 18 és 65 közötti egészséges önkéntest kért meg arra, hogy a mindennapi életet modellező tevékenységeket végezzenek a laborban – idéz fel egy próbát a lap. –  Húsz percig valamilyen nyugodt, kevés testmozgást igénylő elfoglaltságot választhattak, például videóztak vagy olvastak, majd 25 perc futás-gyaloglás következett a futópadon, végül ugyanennyi erősítés, tehát súlyzózás és kondigépes edzés. Eközben végig nyolcféle népszerű aktivitásmérőt viseltek a karjukon illetve a csípőjükön, emellett pedig egy professzionális, laboratóriumi körülmények között kalibrált mérőműszerrel mérték a tényleges energiafelhasználásukat. Az eredmények értékelésekor ennek adatait hasonlították össze a fitness trackerek szoftverei által kalkulált kalóriaértékekkel.

A mérések alapján a nyolc aktivitásmérő közül hat viszonylag jónak bizonyult, csak 15-20 százalékot tévedett. A két másik eszköz által mért adatok viszont már jelentősen csaltak, a valósághoz képest 30-40 százalékot tévedtek. Ennek oka kettős: egyrészt a karmozgás nem függ minden esetben pontosan a teljes test mozgásától – így pedig az elfogyasztott energiától –, másrészt a mozgás alapján becsült energiafelhasználás sem pontos minden embernél. Még akkor sem, ha az eszközöket az első használat előtt a viselő testsúlya, magassága, neme, életkora alapján kalibrálják. Azt a kutatók is megjegyzik azonban, hogy dacára ezen eszközök pontatlanságának, ha önmagukhoz képest megbízhatók – tehát azonos mértékű aktivitás hatására azonos adatokat regisztrálnak –, akkor hasznosak lehetnek az edzés intenzitásának nyomon követésére – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink