hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Gazdaság

Feketéző gyógyszerfutárokat fogtak – 100 milliós szállítmány

A vámosok 2 ezer tablettát és 34 ezer ampullát találtak szerdán éjszaka a nagylaki határátkelőhelyen egy postacsomagokat szállító, magyar rendszámú futárautóban.

Némedi Varga Éva, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Parancsnokságának századosa arról tájékoztatott: a szállítási engedély nélküli, angliai és szlovákiai címzetteknek csomagként feladott szerekről kiderült, hogy azok különféle teljesítményfokozó készítmények.

A vámhatóság a 100 millió forintot meghaladó értékű gyógyszerszállítmányt lefoglalta, s engedély nélküli külkereskedelmi tevékenység bűntette miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított. A román-magyar határszakasz dél-alföldi térségében egy hónap alatt most negyedik alkalommal füleltek le efféle postacsomagként küldött szállítmányt. A korábbi ügyekben folyó nyomozás megállapította, hogy a szereket nem hazánkba, hanem az Európai Unió más tagállamába vitték volna. Az egészségre károsító anyagokat is tartalmazó, orvosi felügyelet nélküli használat esetén veszélyt rejtő teljesítményfokozókat testépítő klubok számára kívánták átadni anyagi haszon reményében.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszer munkacsoportjának vezetője korábban arról tájékoztatta a VGO-t, hogy hazánkban 3–5 százalékra tehető a hamis gyógyszerek forgalma. Ma már felér a kábítószerforgalom értékével a hamis gyógyszereké. Székely Krisztina szerint már a drága, életmentő készítmények szállítmányaiba is csempésznek átcímkézett gyógyszerdobozokat, ami halálos kimenetelű lehet a betegek számára. A gyógyszerhamisítás világszerte 150 milliárd dollár kárt okoz a gyártóknak is. A hatóságok a büntetési szabályok szigorítását tervezik, ugyanis az 50 ezer forintos pénzbírság nem visszatartó erő.

Világgazdaság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink