hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Fejlesztések az Irgalmasoknál

Új szerepet kap az Irgalmasrendi kórház a fővárosi ellátás átalakítása nyomán, a főigazgatót a Kórház Szaklap kérdezte, az interjút a WebOrvos idézi.

Nemrégiben került a figyelem középpontjába a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház (BIK) egy új, hálapénz mentes nőgyógyászati osztály kialakítása kapcsán. A kórház főigazgatójával, dr. Reiter Józseffel a Kórház Szaklap közölt interjút.

– Jóval korábbról kezdődik az intézmény modernizálásának szándéka, s fejlesztési programunknak csak egyik eleme a nőgyógyászat. A fejlesztés egy kidolgozott stratégia mentén folyik: a kórház két telephelyének megújításával a Betegápoló Irgalmasrend több száz éves gyógyító kultúrájára alapozva a 21. századi kihívásainak szeretnénk megfelelni.

Konkrétabban mit takar a fejlesztési programjuk?

– A Frankel Leó utcában lévő nagy épületet felújítjuk a magyar kormány 10 milliárd forintos támogatásával és a Betegápoló Irgalmasrend által nyújtott saját erő segítségével. A beruházás során a meglévő épülethez egy modern műtéti és intenzív szárny, modern ambulancia és diagnosztikai részleg épül, valamint építünk egy új betegápoló egységet a telkünk Vidra utcai szakaszán. Azt szeretnénk elérni, hogy minden manuális beavatkozást végző szakma a Frankel Leó 17-19. szám alá kerüljön, vagyis a sebészet, urológia, fül-orr-gégészet, belgyógyászati szakmák, kardiológia és ortopédia. A kórház másik jelentős profilja, a reumatológia és az allergo-immunológia, valamint az ezekhez kapcsolódó rehabilitációs tevékenységek maradnak az Árpád fejedelem úti telephelyen. Ehhez a nagy ívű fejlesztéshez kapcsolódik a kormány által támogatott nőgyógyászati projekt. Olyan új ellátás valósul meg kórházunkban, amilyen más egyházi kórházban sem volt eddig. Nőgyógyászati járóbeteg-ellátásunk jelenleg is van, ez erősödik egy fekvőbeteg-osztállyal, nem is akárhogy.

Mit takar ez a „nem is akárhogy"?

– A szakma is keveset tud arról, mit jelent a Keresztény Anyasági Központ. Annyit tudnak, hogy a Bethesdában lesz a szülészet, de hogy a nőgyógyászat miként fog működni nálunk, már kevésbé ismert. Az új, tizenöt ágyas nőgyógyászati osztály mellett kialakítunk a meglévő kapacitásaink felhasználásával egy mátrix egységet, ahol szükség esetén a gyermeket várók immunológiai, andrológiai, anyagcsere és endokrinológiai kivizsgálása és kezelése is megvalósul. A Keresztény Anyasági Központ a fiatal, serdülő korosztálynak is szeretne nőgyógyászati ellátást nyújtani, nem csak a felnőtteknek. A betegellátás és a szűrések mellett a felnőtteknek további támogatást nyújtunk a családtervezésben, párterápiában. A teljes kivizsgálás keresztény elvek szerint történik. Emellett kisebb, az Apostoli Szentszék tanításaival összhangban, a keresztény etikába beleférő beavatkozások elvégzésére is lehetőség lesz az egynapos sebészet keretében nők és férfiak esetében egyaránt. Az ellátás kiegészül hematológiával, diabetológiával, dietetikával, mindennek megteremtjük a labor hátterét is, valamint kiemelt figyelmet fordítunk a lelki gondozásra is. Kevesen tudják, hogy kórházunk rendelkezik egy 12 fős lelkigondozó osztállyal is.

Hogyan valósul meg a finanszírozás? Mennyi jut a Bethesdával közös program 7,8 milliárdjából, illetve mennyit kapnak a nagy projektre?

– A közös programból 1,4 milliárd forint jut a nálunk megvalósuló Keresztény Anyasági Központ létrehozására. Az engedélyezési tervek már elkészültek. A Betegápoló Irgalmasrend hamarosan megjelenteti a kivitelezési pályázati felhívást, vagyis lassan az építkezés ideje jön. A beruházás várhatóan több ütemben fog megvalósulni, de 2018-ban már megkezdődhet az átadás. A Keresztény Anyasági Központ esetében már idén elkezdjük a koordinációs központ kialakítását, a nőgyógyászat feltöltését, a járóbeteg-kapacitások összehangolását, majd amikor az épület elkészül jövőre, akkor odaköltözik a centrum is a Vidra utcai új gyógyászati egységbe.

Benne van a támogatási feltételben a paraszolvenciamentesség. Honnan kerítenek olyan orvosokat, akik ezt a kitételt is vállalják?

– Most dolgozunk azon, hogy ezeket az orvosokat összegyűjtsük, még a kezdetek kezdetén járunk, nincsenek tapasztalataink.

Ha nincs hálapénz, nagyobb fizetést kell adni, nem?

– Van egy költségvetésünk és Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő befogadási tervünk.

Hogyan kapcsolódik több irányú fejlesztésük az EBP-hez? Kapnak-e új kapacitásokat?

– A fővárosi koncepció készítése később indult, mint a Betegápoló Irgalmasrend fejlesztési terve. A mi nagyberuházásunk kormányzati támogatásáról szóló határozattervezet már 2015 novemberében megszületett, igaz, a jóváhagyása elhúzódott 2016 tavaszára. Ezen időszak alatt személyesen egyeztettünk EBP-ügyben Cserháti Péter miniszteri biztos úrral, hogy benne legyünk az Egészséges Budapestért Programban is. Nekünk csak minimálisan szükséges új kapacitás, hiszen valójában csak a nőgyógyászati és az ahhoz kapcsolódó szakmák bővítése a többletigény, vagyis összesen 30 ágy új kapacitásunk lesz, a többit átszervezéssel, korszerűsítéssel oldjuk meg.

Említette, hogy a nőgyógyászat egyes progresszivitási szinten fog működni, de érdekelne, milyen a többi ellátásé?

– Négy olyan fekvőbeteg-ellátási tevékenységet is végzünk, amely hármas progresszivitási szintű: az egyik a kardiológia, ahol a szívtranszplantáción kívül mindent ellátunk, s minden ötödik nap mi adjuk a 24 órás invazív kardiológiai ügyeletet Budapesten és egész Pest megyében. A másik az ortopédia, ahol természetesen benne vagyunk a várólista-csökkentési programban is. A harmadik az allergológia és immunológia, ahol területi ellátási kötelezettségünk 1,2 millió főre terjed. A negyedik a klasszikus ellátásunk, vagyis a reumatológia. A mi kórházunk ad helyet a Semmelweis Egyetem 1. számú Reumatológiai Tanszéki Csoportjának. A 175 ágyas reumatológiai centrum vezetője, Géher Pál professzor idén március 15-én kapta meg a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést. Kettes progresszivitási szintű az ellátásunk az urológia, a gasztroenterológia, a diabetológia anyagcsere és endokrinológia, az intenzív és az orvosi labordiagnosztika osztályokon. Emellett általános belgyógyászat és fül-orr-gégészeti osztállyal is várjuk a hozzánk forduló betegeket.

És a rend kiegészíti a finanszírozást?

– Ha szükség van rá, igen. De a mi kórházunk egyenlege tavaly pozitív volt. Amikor még a GYEMSZI-ben dolgoztam, azt fogalmaztam meg célként, hogy minden kórház mozduljon el az egyensúlyi gazdálkodás irányába. Megjegyzem, államtitkár úrnak is ez a célja, tudom, hiszen valamikor együtt dolgoztunk, és együtt tűztük ki célul ezt minden kórház számára.

A teljes interjút a WebOrvos portálján olvashatja.

(forrás: , WebOrvos)
hirdetés

Könyveink