hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Fájdalomcsillapítás időseknél kannabisszal

A kannabisz kifejezetten hatékony azoknál a 65 évesnél idősebbeknél, akiknek tumor, Parkinson-kór, poszttraumás stresszbetegség, colitis ulcerosa, Crohn-betegség vagy sclerosis multiplex miatt írta fel az orvos, közli a The European Journal of Internal Medicine tanulmánya nyomán a PharmaOnline.

Az orvosi kannabisz szignifikánsan enyhíti a krónikus fájdalmat 65 éves vagy idősebb betegeknél is, mindeközben alig okoz mellékhatást, írja a The European Journal of Internal Medicine tanulmánya (Victor Novack utolsó szerző és munkatársai: Epidemiological characteristics, safety and efficacy of medical cannabis in the elderly), közli a PharmaOnline.

Az izraeli Ben-Gurion University és Soroka University Medical Center kutatóinak eredményei szerint a kannabisz-kezelés biztonságos és hatékony azoknál az idősebbeknél is, akik tumoros panaszokra, Parkinson-kórra, poszttraumás stresszbetegségre, colitis ulcerosára, Crohn-betegségre vagy sclerosis multiplexre keresnek enyhülést. Novack nyilatkozata szerint habár az idősebb generáció az orvosi kannabisz fogyasztóinak nagy és egyre szaporodó populációját képezi, kevés tanulmány foglalkozik azzal, hogyan befolyásolja a kannabisz-kezelés ezt a speciális csoportot, amely demenciával, gyakori esésekkel, mobilitási problémákkal, látási és hallási problémákkal is küzd.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Mint Novack kifejti: 2 736, 65 éves vagy idősebb beteg 6 hónapos utánkövetése révén megállapítható, hogy az orvosi kannabisz szignifikáns mértékben csökkenti a fájdalmat és növeli az életminőséget az idősek körében, miközben minimális mellékhatást vált ki.

Az USA-ban végzett felmérések szerint, ahol a 65 évesnél idősebbek a lakosság 14%-át teszik ki, ez az a korosztály, amelyik a receptre kapható gyógyszerek – köztük addiktív fájdalomcsillapítók – több mint 30%-át fogyasztja. A vizsgálat azt mutatja, számukra különösen előnyös lehet az opioidok lecserélése a nem addiktív orvosi kannabiszra, mivel az eredmények szerint a kannabiszt használó betegek által jelentett fájdalom 6 hónap alatt tízes skálán mérve átlagosan 4 pontot csökkent (8 pontról 4 pontra).

Azon betegek 60%-a, akik eredetileg rossz, illetve nagyon rossz életminőségről számoltak be, a 6 hónapos kezelés után jó vagy nagyon jó értékelést adott életminőségére. A betegek 70%-a azt jelentette, hogy állapota legalább közepes vagy jelentős mértékben javult. A 6 hónap elteltével az opioid-használók 18%-a abbahagyta vagy csökkentette ezen fájdalomcsillapítók fogyasztását. A leggyakoribb mellékhatás a szédülés (9,7%) és a szájszárazság (7,1%) volt.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink