hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Mobil is diagnosztizálhatja a rákot

Egy amerikai kutatócsapat olyan okostelefonos felszerelést gyártott, amely még idejében segíthet felismerni a rákos megbetegedéseket, írja a Kreatív Online. A jövő hordozható, okostelefonra kapcsolt laboratóriuma a Kreatív Telenorral közös Next rovatában.

A Washington Egyetem kutatócsoportja a rák diagnosztizálásának új fejezetét nyitotta meg, amikor a mobiltelefont egy speciális prizmához és a mikrobiológiai vizsgálatoknál használt ELISA-lemezhez kötötte. Ezek egy szerkezetként működve 99 százalékos pontossággal ismerik fel az emberben a rákos megbetegedésekért is felelős interleukin-6 nevű tumormarkereket – írja az Extremetech.com.

A hordozható szenzorkészülék ugyanis képes kimutatni az emberi szövetmintából a tüdő, a máj, a mell és bőr daganatos betegségeivel is kapcsolatba hozható fehérjét. Az IL-6 marker az immunrendszer védekezéseként kis mennyiségben, különösen egy depressziós, hangulati zavarral terhelt időszak esetén, minden emberi szervezetben termelődik. Az előrehaladott állapotú, áttétes rákban szenvedő betegek véréből azonban jóval magasabb arányban lehet ennek szintjét kimutatni.

Maga a diagnosztizáló kiegészítő szett mindössze egy műanyag, 96 apró lyukat tartalmazó ELISA-lemezt, egy azt megvilágító panelt, egy prizmaszerű optikai rácsot, és egy 3D-nyomtatott műanyag állványt jelent, amelybe az okostelefont kell becsúsztatni. A kutatásban részt vevő biológusok is ezekbe az apró lyukakba cseppentették a betegektől vett vérmintákat, majd bekapcsolták alatta a háttérvilágítást, a fény elhajlásáért felelős prizma pedig olyan színben mutatta meg a megvilágított mintákat, amelyeket a mobiltelefon kamerájával beszkennelve egy applikációval tudtak kielemezni. A kutatás eredményeit a Biosensors and Bioelectronics tudományos folyóiratban tették közzé.

A teljes cikk

(forrás: Kreatív Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink