2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Ezt tanulhatnánk el az osztrákoktól

Alapvető különbségek vannak az ausztriai és a magyarországi járóbeteg-szakellátás között, az osztrákok javára – mondta el az InfoRádiónak Vargha András radiológus szakorvos, aki hét éve dolgozik Ausztriában.

A Medicina 2000 Konferencián is előadó szakember felhívta a figyelmet arra, hogy nyugati szomszédunknál kevésbé leterheltek az egészségügyi dolgozók, és kitért az állami- és magánszektor együttműködésére is. Az ausztriai járóbeteg szakellátás, leegyszerűsítve, lényegesen jobbnak mondható, mint a magyar, de ez nem azt jelenti, hogy tökéletes – emelte ki Vargha András radiológus szakorvos az InfoRádiónak nyilatkozva.

Sokkal professzionálisabban szervezett, és professzionálisabb háttérrel rendelkezik az osztrák járóbeteg ellátás, ezáltal a személyzet is odaadóbb. A fejlődésbeli különbségeken túl Magyarországon égetően sürgős lenne elkezdeni a humán erőforrással foglalkozni, hiszen Ausztriában közel sem annyira túlterhelt az egészségügyi személyzet, mint idehaza.

Ausztriában nagyon jó kombinációja van az állami- és magánfinanszírozásnak, jegyezte meg a szakember. Létezik egy nagyon erős szociális háló, miután mindenki fizeti a társadalombiztosítási járulékot, azonban választani lehet a különféle biztosítási formák között is. Bonyolult, azonban kiválóan személyre szabható a rendszer, amelyben bizonyos dolgokért a betegnek is fizetnie kell.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink