hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ezért zsúfoltak a háziorvosi rendelők

Az emberek az otthon néhány nap pihenéssel kikúrálható betegségek esetén is ellátogatnak a háziorvoshoz, írja a heol.hu.

Ezzel rengeteg időt elvesznek a rendelési időből, és emiatt gyakori a hosszú várakozási idő – árulta el a heol.hu-nak dr. Chikán Gábor felsőtárkányi gyermekorvos. Hozzátette, ő még szerencsés, 1040 gyermek tartozik hozzá, de a járványos, őszi-téli időszakban még így is gyakori, hogy tovább nyúlik a rendelési idő a megnövekvő beteglétszám miatt.

Hasonlóképpen vélekedett dr. Kristofori György siroki háziorvos is, aki szerint az is gyakori, hogy sok páciens a rendelési idő vége előtt fél órával érkezik, emiatt lehetetlen a rendelést időben befejezni.

– Sokan úgy vannak vele, hogy nem jönnek a rendelés kezdetekor, mert azt hiszik, akkor sokat kell várni, ezért inkább a vége előtt fél órával érkeznek. Ebből általában az következik, hogy akár több órával is hosszabbra nyúlik a rendelési idő – magyarázta az orvos. Kiemelte, úgy látja, két véglet van a páciensek között: az, aki minden gondjával azonnal orvoshoz fordul, és az, aki csak akkor megy el, ha már súlyos a helyzet. A doktor egy 1751 személyes vegyes körzetet lát el, több településről is járnak hozzá betegek.

Némiképp eltérően vélekedik dr. Horváth Gábor egri háziorvos, aki szerint jobb, ha a beteg minden gondjával a háziorvoshoz fordul, hiszen amit egy kis problémának tekint, az akár egy komoly betegség előjele is lehet, nem árt óvatosnak lenni.

– Azt szoktam mondani, hogy a háziorvos egy­fajta kapu­őr, neki kell eldön­tenie, mennyire súlyos az adott probléma, szükséges-e további szakorvosi ellátás, vagy sem. A háziorvos döntő szerepet játszik a betegutak meghatározásában, fontos a megfelelő tájékoztatás, az viszont tény, hogy ez nem fér bele napi négy órába, de még nyolcba se – fejtette ki dr. Horváth Gábor.

(forrás: HEOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés