hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ezért rossz a kórházi koszt

Sok helyen a szűkös keretek miatt a betegellátásba forgatják be az étkeztetési költségeket, derül ki a HírTV összeállításából.

Több kórházban is a betegellátásba forgatják be az étkeztetési költségeket a szűkös keretek miatt, ezért találkozhatunk olykor horrorisztikus fotókkal a kórházi ételekről. A HírTV Online-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő forrás arról beszélt, a rendszer csak azoknál a kórházaknál működik, amelyeknek saját konyhájuk van, nem a közétkeztetésből kapják az ételt. „Ugye a rendszer úgy működne, hogy egy beteg étkeztetésére jut napi – most mondok valamit – 500 forint, és az ellátására pedig 3000. Ehelyett azt mondják, hogy itt van X millió forint az egész hónapra mindennel együtt. Aztán ha az átlagosnál például több beteg van, akkor nyilván kevesebb jut egy fő étkeztetésére, és nyilván az étel is olyan lesz” – mondta a történésekre rálátó informátorunk.

Egy beteg háromszori étkeztetésére legfeljebb 550 forint jut naponta. Az egyik egészségügyi szakszervezet alelnöke azt mondja: ritka, hogy ennyi pénzből jól főzzenek.

„Vagy a minőség, vagy mennyiség. ’99-es a szabályozás, azt gondolom, hogy ha ezt az összeget a duplájára emelnék, még akkor sem lenne megfelelő, de mégis változás történne” – mondta Bencsik Andrásné, a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke.

A Szent Imre-kórház korábbi főigazgatója, aki ma már a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa, azt mondja, hogy a kórházaknak ki kell pótolniuk az étkezésre szánt pénzt.

„A probléma az, hogy a kórházak nagy részében nincs saját konyha, szolgáltatótól vásárolják az étkezést, ami azt jelenti, hogy még rárakódik egy bizonyos összeg, ennek megfelelően bőven 1000 forint fölött fizetnek a napi egy főre jutó étkezésért a magyar kórházak” – nyilatkozta László Imre egészségügyi szakpolitikus.

(forrás: HírTV)
hirdetés

Könyveink