hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Ezért nincs itthon elég háziorvos

A hvg.hu-nak egy pályakezdő elmagyarázta, miért nem akarnak itthon dolgozni, s miért kötnek ki sokan külföldön.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban nemrég egy sokkoló térképet tettek közzé; ezen azt ábrázolták, melyek azok a települések Magyarországon, ahol a jelenlegi adatok szerint tartósan betöltetlenek a felnőtt- vagy gyermekháziorvosi praxisok. Szám szerint 354 ilyen van, mint például a Bács-Kiskun megyei Izsák, ahol 11 éve nincs háziorvos, vagy a Borsod-Abaúj-Zemlén megyei Felsőtelekes - utóbbi esetében 2005 óta nemcsak hogy a felnőttek nem jutnak orvosi ellátáshoz, hanem a gyerekek sem.

A térképpel kapcsolatban megosztotta a lappal történetét egy pályakezdő háziorvos is, akinek egy évébe telt, mire több millió forintért praxist tudott vásárolni egy vidéki nagyvárosban. Elsősorban azért írta meg, milyen nehézségek árán jutott praxishoz, mert az emberek csak azt látják, hogy évek óta több száz betöltetlen praxis van, és sokan úgy állítják be, mintha ez azért lenne így, mert a pályakezdő orvosok nem akarnak itthon dolgozni.

Általában az éves OEP-finanszírozás összegét szokták elkérni az adott praxisért. Az árat nagyban befolyásolja az elhelyezkedés; az egyetemi városokban értelemszerűen drágábbak, mint a fiatal orvosok számára kevésbé vonzó kisebb városokban, illetve falvakban. Utóbbiak esetében 8 millió forint körül mozog a praxisok ára, míg a szóban forgó vidéki nagyvárosban ez 12-15 millió forint körül alakul.

Másrészt megállapodás kérdése, hogy a praxisjog eladásával mit ad át a régi tulajdonos, például mi lesz az orvosi felszerelés, gyógyszerek stb. sorsa. Ez azért is fontos, mert a minimum feltételek biztosítása gyakorlatilag a háziorvosok feladata, és mivel mindent az OEP-től kapott pénzből kell fizetniük - a gyógyszerektől kezdve a nővérek, asszisztensek bérén át egészen a rezsiig - így érthető módon egyáltalán nem mindegy, milyen állapotban veszik át a praxist. Jól mutatja, mennyire szűkös az OEP-finanszírozás, hogy Andrea szeretett volna két főállású nővért alkalmazni, de azt mondja, gyorsan letett erről, mert ha tisztességes bért akar adni nekik, akkor magának nem maradna szinte semmi.

A teljes cikk

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés