2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Ezer hrivnya jár azoknak az ukránoknak, akik beoltatják magukat

Olaszországban szigorították az utazási előírásokat. Oltáshoz köthetik több szakma gyakorlását Németországban. Nemzetközi kitekintés.

Minden ukrán, aki felveszi a koronavírus elleni védőoltásból a teljes védettséghez szükséges mindkét adagot, ezer hrivnyát, azaz több mint 12 ezer forintot kap az államtól, jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn egy videoüzenetben. Az államfő hozzátette, hogy ebből vehetnek maguknak edzőtermi vagy fitneszklubba szóló bérletet, mozi-, színház-, koncertjegyet, múzeumi vagy kiállítási belépőt, illetve elkölthetik országon belüli utazásra, belföldi vasúti vagy akár légi közlekedésre.

A program december 19-től indul. Az év végéig mintegy 3 milliárd hrivnyát (csaknem 37 milliárd forint) fognak elkülöníteni erre az állami költségvetésben és ugyanennyit 2022 elején.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján közölte, hogy Ukrajnában eddig a lakosság 39,4 százaléka vett fel legalább egy dózis védőoltást, két adagot pedig 28 százalékuk. Legalább egy adag oltást a legtöbben a fővárosban, Kijevben adattak be maguknak - a lakosok 61 százaléka -, továbbá Kijev megyében csaknem 50, a kelet-ukrajnai Poltava megyében pedig 46 százalékuk olttatta be magát legalább egy dózissal. Az oltakozásban a sereghajtó régiók: Kárpátalja, a romániai határnál lévő Csernyivci, továbbá a keleti országrészben Donyeck és Kirovohrad megyék.

A hivatalos adatok alapján az elmúlt napon csaknem 11 ezer új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában és 442-en haltak bele az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe.

*

Olaszországban szigorították az utazási előírásokat. A vonaton és taxin utazás szabályait is szigorították az azonosított Covid-19 betegek számának ugrásszerű növekedése miatt, és a római kormány további korlátozásokat tervez a karácsonyi ünnepek időszakára az egészségügyi miniszter hétfői közlése szerint. A közlekedési tárca hétfőn közzétett új szabályzata szerint az autóbuszok első ajtaján az utasok csakis akkor szállhatnak fel, ha a vezetőt plexifallal el tudják szigetelni. Sofőröknek és utasoknak továbbra is kötelező a maszk viselete az összes közlekedési eszközön. A buszokat, villamosokat és metrószerelvényeket naponta egyszer fertőtleníteni kell.

A nagyobb pályaudvarokon, például Rómában, Firenzében vagy Milánóban, a vonatokra történő felszállás előtt kell ellenőrizni az utasok védettségi igazolását. Más esetben a vonaton a kalauz a jeggyel együtt kéri ugyanezt. Ha a vonatokon Covid-19 beteget azonosítanak, a kalauz vagy a vasúttársaság más dolgozója megállíthatja a járatot, azonnali egészségügyi beavatkozást kérve. A taxikba vagy más személyfuvarozó szolgáltatások járműveire legfeljebb két utas szállhat be, a hátsó üléseken foglalhatnak helyet, egymástól megfelelő biztonsági távolságra. Ennél többen csak egyazon háztartásban élők utazhatnak egyszerre a taxiban, azzal a feltétellel, hogy az első utasülést plexifalnak kell elválasztania a gépkocsivezetőtől. A sofőrnek és az utasoknak is kötelező maszkot viselniük.

Az egészségügyi minisztérium hétfői adatai azt mutatják, hogy a húszból négy tartományban és Bolzano térségében ugrásszerűen emelkedett az újonnan azonosított fertőzöttek száma. Az utóbbi egy hét alatt országosan 41 százalékkal több új fertőzöttet regisztráltak a korábbi hét naphoz képest: Liguriában 88 százalékkal, Friuli Venezia Giuliában 74 százalékkal, Lombardiában 58 százalékkal emelkedett az új betegek száma.

Az utóbbi egy héten tizenhárom százalékkal nőtt a kórházban kezelt betegek száma, és egy hét alatt 390-en haltak meg a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben.

*
Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni oltás beadatásához köthetik több szakma gyakorlását Németországban, jelentették be hétfőn Berlinben. Az oltási kötelezettség a napközbeni kisgyermekellátás és a bentlakásos szociális ellátás területén, vagyis a többi között az óvodákban és az idősotthonokban dolgozókra vonatkozhat majd, mondta a szociáldemokratákkal (SPD) és a liberálisokkal (FDP) koalícióra készülő Zöldek szövetségi parlamenti frakciójának társelnöke, Katrin Göring-Eckardt.

Azzal kapcsolatban, hogy a liberálisok eddig rendre ellenezték az oltási kötelezettség minden formáját, elmondta, hogy a tervezett új előírás nem kerül bele a fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvény soron következő módosításába - amelyről csütörtökön szavaz a Bundestag -, hanem később alkothatnak róla jogszabályt.

A csütörtöki szavazásra készített javaslatokat az utóbbi napokban átdolgozták és kiegészítették, mert minden korábbinál nagyobb járványhullám formálódott, amióta a kormányra készülő pártok októberben megkezdték a módosítás előkészítését, és a romló járványhelyzet miatt felerősödött a már csak ügyvezető kormány hivatali idejében alkalmazott szigorú korlátozások felújítására irányuló nyomás.

*

Először lassult le a múlt héten az elmúlt két hónap során a Covid-19-járvány terjedése Oroszországban, jelentette ki Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a kormány járványellenes koordinációs tanácsának hétfői moszkvai tanácskozásán. Popova szerint az ország 85 régiója közül 43-ban nem, 33-ban pedig csak enyhén terjed a fertőzés, kilencben pedig 2-23 százalékpontos csökkenés észlelhető. Rámutatott, hogy az október 30. és november 7. között országosan bevezetett kényszerszabadságolás, valamint az éttermek és a bevásárlóközpontok bezárása hatékony intézkedésnek bizonyult és lehetővé tette a helyzet stabilizálását.

Az új koronavírusos fertőzés terjedése szeptemberben gyorsult fel ismét és az új fertőzöttek száma már egy hónapja meghaladja a napi 30 ezret, október végén pedig meghaladta a napi 39-40 ezret is. A tisztifőorvos ugyanakkor rámutatott, hogy a 65 év feletti korosztálynál egyelőre nem észlelhető a terjedés lassulása. Sürgette az oltási kampány felgyorsítását ebben a korcsoportban.

Vjacseszlav Vologyin az orosz parlament alsóházának elnöke bejelentette, hogy a régiók, valamint a számvevőszék, a Társadalmi Kamara és a felsőház december 15-ig kapnak határidőt annak a törvénytervezetnek a megvitatására, amely a védettséget igazoló QR-kód használatának bevezetéséről rendelkezik majd a távolsági közlekedésben és a nyilvános rendezvényeken. Az orosz kormány a QR-kód használatát a 2022. február 1. és június 1. közötti időszakra kívánja jogszabályban előírni.

Az orosz operatív törzs hétfői adatai szerint az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 38 420-szal emelkedett, ezzel 9 109 094-re nőtt az igazolt fertőzések száma. A napi növekmény 0,42 százalék, a tünetmentes esetek aránya 6,9 százalék. Az új koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1211-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 256 597-re nőtt.

*

A világon 253 861 192 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 106 887 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 253 321 378 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 100 345 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink