hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Ez lehet a rák titka?

Gyorsan osztódó őssejtként viselkednek az érett sejtek, és ez okozhat daganatokat – állapította meg egy amerikai tanulmány, amelyről az Index ír.

A St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem korábbi kutatása megállapította, hogy a gyomor érett sejtjei időnként úgy tűnik, mintha visszafejlődnének és úgy viselkednek, mint a gyorsan osztódó őssejtek – írja a MTI nyomán az Index. A kutatók most arra jöttek rá, hogy a szövetkárosodások reakciójaként elinduló folyamat független lehet attól, hogy melyik szervben zajlik le. A gyors osztódás olyan helyzetet teremt, ami rákhoz vezethet.

Emberekben és egerekben tanulmányozták a gyomor és a hasnyálmirigy sejtjeit, egerek vese- és májsejtjeit, valamint több min 800 emberi rákos daganatot és a rákot megelőző károsodásokat. Azt állapították meg, hogy amikor a szövetet fertőzés vagy sérülés miatt károsodás éri, az érett sejtek őssejtszerű gyors osztódásba kezdenek. Az idősebb sejtek veszélyesek lehetnek, amikor így visszafejlődnek, mert magukkal hordozzák az összes, életük során lezajlott, esetleg rákot okozó mutációt.

Mivel a gyomorban, a hasnyálmirigyben, a májban és a vesében ezek az érett sejtek ugyanazokat a géneket hozzák működésbe és ugyanazon a folyamaton mennek végig, amikor újra osztódni kezdenek, ez arra utal, hogy a rák kialakulása az egyes szervekben sokkal jobban hasonlít egymásra, mint korábban vélték.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink