hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

„Ez a szövetlopás beemelése az orvosi etika eszköztárába”

Az egészségügyi kormányzat évről évre egyre hatalmasabb adatkoncentrációt valósít meg az alapvető jogok figyelmen kívül hagyásával – írja a tisztességesadatkezelés.hu.

Dr. Alexin Zoltán ezúttal a legfrissebb egészségügyi salátatörvény-tervezet kapcsán szólalt meg, amely a humángenetikai törvényt és az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvényt is meg kívánja változtatni.

A humángenetikai törvény jelenlegi szabályrendszerének fellazításával legitimmé tennék a hozzájárulás nélküli humángenetikai kutatást - az ún. archivált gyűjtemény definíciójának megváltoztatásával - írja. - Korábban nem volt mód arra, hogy más célokra vett biológiai mintákat felhasználjanak a beteg beleegyezése nélkül, eltérő - főleg genetikai kutatás - céljából. A javasolt szabályozás megengedi, hogy a szolgáltatók titokban archiválják a biológiai mintákat és azt tájékoztatás és hozzájárulás nélkül használhassák fel kutatásra. Ez lényegében az egészségügyi törvény megkerülése, a szövetlopás beemelése az orvosi etika eszköztárába. Ez a módosítás egy elképesztően igénytelen, balkáni megoldás, amely egy morális tartással rendelekező államban szóba sem jöhetne.

Az egészségügyi adatokkal is hasonló a helyzet. A legérdekesebb változtatás az OEP adatmegőrzési idejének felemelése a jelenlegi 15 évről 30 évre. Ezzel egyidejűleg az össes orvos hozzáférést kapna 30 évre visszamenőleg az adatokhoz. A törvénymódosítás szerint az állami hatóságok (rendőrség, bíróság, honvédség, szabálysértési hatóság) ugyancsak hozzáférést kapnának az adatokhoz 30 évre visszamenőleg. Ez egy hihetetlen perverz dolog. Gondoljunk arra, hogy a terrorizmus elleni harc érdekében 1 évre visszamenőlegesen kérhet a rendőrség adatokat a telefontársaságtól, de a tilosban parkolást nyomozó szabálysértési hatóság 30 évre visszamenőleg kérhet egészségügyi adatokat!? – olvasható a tisztessegesadatkezeles.hu-n.

hirdetés

Könyveink