hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Ex-lex állapotban

Befolyásuk, jogkörük már korántsem akkora, mint régebben, amikor rajtuk állt egy-egy osztályvezető főorvos kinevezése. Miként a miniszter a leköszönő szakmai kollégiumok tagjaihoz írt és a szaktárca honlapján olvasható nyílt levelében fogalmaz: „A szakmai kollégiumok nem döntéshozó szereplői a magyar egészségügynek, hanem a szakmai irányítás szakszerűségét biztosító javaslattevő, véleményező testületek, amelyek ... segítik a mindenkori ágazati vezetést”.

Többhetes előkészület után nem hatóságot vagy jogalkotót, de még csak nem is érdek-képviseleti szervezetet választottak tehát az erre hivatottak május 22-én, 24-én és 25-én. A miniszter szakmai tanácsadó testületébe szavaztak be tagokat, akik szakterületükön kidolgozzák és folyamatosan felülvizsgálják a módszertani leveleket, irányelveket és protokollokat, s közzétételre megküldik azokat a tárcavezetőnek. Figyelemmel kísérik bevezetésüket és alkalmazásukat, javaslatot készítenek a szakmai minimumfeltételekre, az egészségügyi szolgáltatók minőségi követelményeire. Kérésre szakterületükön véleményt nyilvánítanak az ellátásra vonatkozó koncepciókról, a szolgáltatók létesítésével és fejlesztésével kapcsolatos kérdésekről, az önkormányzatok által benyújtott címzett támogatásokhoz kapcsolódó beruházási koncepciókról, a szakmai felügyelet működési-szervezési feltételeiről. Kompetenciájukba tartozik, hogy véleményt mondjanak az egészségügy finanszírozási rendszeréről, oktatási kérdésekről, a szakorvosképzés és továbbképzés szakmai követelményeiről, a vizsgáztatás rendjéről, a szakmai továbbképzés kreditértékéről, az új vizsgálati módszerek és gyógyító-megelőző eljárások alkalmazásának feltételeiről. Javaslatot tesznek az osztályvezető főorvosi, illetve mátrix osztályon a vezetői pályázati kiírások szakmai követelményeire, s véleményezik a beérkező pályamunkákat. A döntés joga azonban az ellátásért felelős tulajdonosoké.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Medical Tribune
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés