hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Évente 11-szer megyünk orvoshoz

A G7 szerint nemzetközi összehasonlításban is kifejezetten sokszor konzultálnak orvosukkal, illetve orvosaikkal a magyarok.

Az OECD 2016-os adatai szerint évente átlagosan 11,1-szer kérünk tanácsokat egészségügyi szakemberektől rendelőkben, kórházakban vagy akár otthon. A szervezet gyűjtésében ez a negyedik legmagasabb érték, csak Szlovákia, Japán és Dél-Korea végzett előttünk. A rekorderek egyébként a koreaiak, ők minden harmadik héten felkeresnek egy orvost, írja a lap, mely szerint a másik véglet Kolumbia évi 1,6 látogatással, ám nem kizárólag a feltörekvő országokban mértek ilyen alacsony értékeket. A skandinávok sem nagy orvoshoz járók: a svédek kevesebb mint háromszor, a dánok és a norvégok átlagosan nagyjából 4,5-ször mennek évente.

A magyar adat még akkor is kifejezetten magas lenne, ha csak a háziorvosi látogatások számát vennénk figyelembe. A KSH kimutatása szerint ilyenből egy lakosra az évezred eleje óta nagyjából hét jut egy évben. A látogatások számában azonban országon belül is komoly eltérések vannak. Miközben a budapestiek egy évben csak ötször mennek háziorvosukhoz, az észak-magyarországiak majdnem kilencszer.

Egy háziorvosra közel 1600 fő jut. Évente 8-15 ezer embert látnak el, ami naponta 30-60 pácienst is jelenthet.

 

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink