hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Európai kormányok elítélik a pápa óvszerellenességét

Számos európai kormány nem ért egyet a pápa óvszerellenes kijelentéseivel. Spanyolország továbbra is óvszerszállítással segíti Afrikát az AIDS terjedésének megelőzésében.

Az afrikai látogatásra utazó katolikus egyházfő, XVI. Benedek pápa úgy vélekedett kedden, a repülőgépen tartott sajtótájékoztatóján, hogy az óvszerhasználat nem megoldás az AIDS terjedésének problémájára, sőt még súlyosbítja is a helyzetet. (A Vatikán hivatalos álláspontja szerint a nemi önmegtartóztatás a legjobb eszköz a HIV-fertőzés elkerülésére.)
A holland kormány egyik minisztere „rendkívül károsnak” nevezte szerdán XVI. Benedek pápának az óvszerhasználattal kapcsolatos állásfoglalását.„Rendkívül káros és nagyon súlyos, hogy a pápa megtiltja az embereknek, hogy védekezzenek” – vélte Bert Koenders együttműködésfejlesztési miniszter közleményében.
Koenders megdöbbenését fejezte ki a pápa kijelentései miatt.
„Nagy szégyenkezés veszi körül AIDS kérdését és az AIDS-betegek súlyos diszkrimináció áldozatai. A pápa csak tovább ront a dolgokon” - mondta a miniszter, aki azzal vádolta meg a katolikus egyházfőt, hogy „elveszítette valóságérzékét”.
„Az embereknek saját maguknak kellene tudniuk eldönteni, hogy használnak-e óvszert, hogy védekezzenek az AIDS vírusa ellen” – tette hozzá a holland miniszter.
A francia külügyminisztérium, két német miniszter, a spanyol kormány és az AIDS-betegség elleni küzdelemre szakosított ENSZ-ügynökség is jelezte szerdán, hogy nem ért egyet a pápa óvszerhasználatról kifejtett véleményével, és leszögezték, hogy az óvszerhasználat alapvető eszköz az AIDS további terjedésének megelőzésében.
XVI. Benedek pápa véleményével szembeszegülve Spanyolország egymillió óvszert szállít Afrikába az AIDS elleni védekezés segítésére. A madridi egészségügyi minisztérium szerdai közlése szerint ezzel a szállítmánnyal az AIDS és a HIV vírus afrikai terjedését szeretnék megakadályozni. Véleményük szerint a védekezésnek ez nagyon fontos eszköze, és hatékony gát a vírus ellen.
A madridi egészségügyi minisztérium rövidesen pályázaton dönti el, hogy mely civil szervezetek vehetnek részt az életmentő gumióvszer szétosztásában olyan országokban, mint Szénégál, Namíbia, Tanzánia, Angola, Kenya vagy Burkina Faso.
A HIV-vírussal fertőzöttek 67 százaléka Afrikában, a Szaharától délre fekvő országokban él.

Forrás: MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés