hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Európai elismerés magyar idegtudósoknak

A Freund Tamás és a Nusser Zoltán akadémikusok által vezetett két idegtudományi kutatócsoport (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete) együttesen 5,2 ötmillió eurós (1,58 milliárd forint) támogatást nyert az Európai Kutatási Tanács (ERC) tapasztalt kutatók számára kiírt pályázatán (Advanced ERC Grant).

"Sikerük a világhírű magyar agykutatás újabb jelentős eredménye" – hangsúlyozza a Magyar Tudományos Akadémia pénteki közleménye, amely rámutat, hogy Freund Tamás akadémikus, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója ez év elején két magyar kutatóval közösen elsőként nyerte el az 1 millió euró összdíjazású Agy-díjat (Brain Prize).

Freund Tamás kutatócsoportja, amely 2,7 millió eurós támogatásban részesül az ERC-től, az érzelmi és motivációs impulzusokat szállító idegpályák hatásmechanizmusát vizsgálja a tanulási és memóriafolyamatokban. Ehhez olyan módszereket alkalmaznak, amelyek szemléletváltást jelentenek az eddigi eljárásokhoz képest. Nem a szokásos szerkezeti-élettani vizsgálatok alapján próbálnak kapcsolatot találni a viselkedésbeli hatáshoz, hanem fordítva: az egyes konkrét viselkedésformákból indulnak ki. Először megjelölnek úgynevezett transzgenikus módszerrel és vírusokkal egy adott idegpályát, így azok, és csak azok a sejtek válnak fénnyel ingerelhetővé. Ezáltal szelektíven vizsgálhatják hatásukat élő állatoknál, majd az így igazolt viselkedésváltozásokért felelős idegsejteket vizsgálhatják élettani és kémiai-anatómiai módszerekkel.

Az új, ígéretes módszereket és tudományos koncepciókat támogató Európai Tudományos Tanács 2,5 millió eurót ítélt oda Nusser Zoltán akadémikus kutatócsoportjának, amely az idegsejtek felszínéről készít kvantitatív molekuláris térképet. A kutatások az idegsejtek, azok szinaptikus kapcsolatai és az általuk létrehozott neuronhálózatok működésének megértéséhez vihetnek közelebb.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés