hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Európai donorkártya?

Egységes szabályozást sürget az Európai Unió szakmai bizottsága a szervátültetések terén. Az új szabályoktól a transzplantáció szélesebb társadalmi elfogadottságát, az átültethető szervek számának növekedését, valamint a műtétek minőségének és biztonságának javulását várják.

Az Európai Unió környezeti, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági kérdésekkel foglalkozó bizottsága mielőbbi szabályozást sürget a szervátültetések nemzetközi szintű összehangolására és a transzplantációs turizmus megelőzésére. A közös fellépés legfontosabb színtere a szervátültetés hozzáférhetőségének kiterjesztése, az általánosan érvényes szabályok megalkotása, a nemzetközi kutatás támogatása és a közvélemény naprakész tájékoztatása. A testület szerint a szervadományozásnak az eddigiekhez hasonlóan mindvégig nonprofit alapokon kell nyugodnia, mivel csak így biztosítható az önkéntesség, továbbá a legalapvetőbb emberi értékek és az emberi méltóság tiszteletben tartása. Kizárólag azokban az esetekben tartják elképzelhetőnek bármilyen anyagi szempont érvényre juttatását, ha a szervadományozással kapcsolatban a donornak jelentős költségei merülnek fel – úgy vélik, ennek kompenzációját joggal várja el az illető.   „A szervkereskedelem aláássa a potenciális donorok önkéntességébe és önzetlenségébe vetett hitet, ezért a rendelkezésünkre álló minden eszközzel küzdenünk kell a transzplantációs turizmus ellen” – áll a bizottság közleményében. A szervadományozás minden lépésére kiterjedő jogi szabályozás az anyagi helyzetük folytán könynyen a szervkereskedelem áldozatává váló legszegényebb rétegek mellett a transzplantációra váró betegek érdekeit is szolgálja azáltal, hogy ily módon növekszik a legális körülmények között átültethető szervek száma.
  A transzplantáció folyamatát a jelenleginél átláthatóbbá tehetné egy európai donorkártya bevezetése, amelynek segítségével az orvos egységes és egyértelmű szabályok alapján dönthetné el, kiveheti-e az elhunyt szerveit. A donorszervek terén tapasztalható hiány leküzdése érdekében a testület szerint rendkívül fontos mindazon biotechnológiai kutatások hathatós támogatása, amelyek eredményeként valamikor eljuthatunk odáig, hogy akár a beteg saját sejtjeiből, akár idegen szövetből sikerül létrehozni a szükséges szerveket.
  A tagországoknak szorosan együtt kell dolgozniuk a nemzetközi várólisták működtetésében, ami egyrészt módot nyújt arra, hogy mindig a legalkalmasabb beteg kapja meg a rendelkezésre álló szervet, másrészt kiváló lehetőséget jelent a kisebb országok számára, hogy egy bővebb szervkészletből gazdálkodhassanak. A felvilágosító munka fontos eszköze lehetne egy olyan, 24 órán át hívható telefonvonal, amelyen minden felmerülő kérdésre azonnal pontos választ kaphatnának az érdeklődők.
  A dokumentum kitér a szervátültetés minőségének és biztonságosságának kérdésére is. A bizottság szükségesnek tartja olyan általános szakmai szabályok kidolgozását és elfogadtatását, amelyek révén kellő biztonsággal és az elvárható színvonalon történhetnének a műtétek. Lényeges ugyanakkor, hogy a most megalkotandó szabályok ne jelentsenek túlságosan nagy adminisztratív terhet, ez ugyanis feleslegesen elriasztaná a szervátültetéstől mind a potenciális donorokat, mind az egészségügyi intézményeket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés