hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Európa szerte terjed a multirezisztens kórokozó

Nyolc év alatt a hatszorosára nőtt a Klebsiella pneumoniae baktériumok fertőzése által okozott európai halálesetek száma, írja a Qubit.

Vészesen terjed Európa kórházaiban az egyik legerősebb antibiotikum-típusnak, a carbapenemeknek is ellenálló baktérium, a Klebsiella pneumoniaeírja a BBC nyomán a Qubit.

„Ebben az az aggasztó, hogy ezek a baktériumok már annak az antibiotikumnak is ellenállnak, amihez csak a legvégső esetben nyúlunk” – mondta Sophia David, a Sanger Institute kutatója. „Már az is aggodalomra ad okot, hogy 2015-ben kétezren haltak meg miatta, de ha nem cselekszünk, ez a szám csak tovább nő.”

A Klebsiella pneumoniae fertőzése miatt 2007-ben 341-en haltak meg Európában, 2015-re viszont már 2094-re emelkedett a halálesetek száma. A kutatásban 244 európai kórház vett részt, és a fertőzött betegekből vett minták alapján a baktérium DNS-ének elemzése után azt állapították meg, hogy elsősorban a kórházakban terjed a baktérium, emberről emberre. „Az, hogy ugyanazokba a magas kockázatú példányokba ütköztünk Európa több különböző kórházában, azt is jelzi, hogy van valami különleges ebben a baktériumtörzsben” – mondta David.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink