2024. április. 24., szerda - György.

Európa nagy részén jóval súlyosabb a helyzet

Hazánk az egymillió főre vetített adatok szerint a fertőzöttek számában a 10. helyen, az elhunytak számában a 15. helyen áll az EU-ban.

Egész Európában felszálló ágban van a járvány, egyre nő a fertőzöttek, a kórházi betegek és az elhunytak száma. Az EU nagy részén súlyosabb a helyzet, mint Magyarországon. Hazánk az egymillió főre vetített adatok szerint a fertőzöttek számában a 10.  helyen, az elhunytak számában a 15. helyen áll az EU-ban.

Az egyes országok járványhelyzetét a járványadatok átfogó összehasonlításával és a legszélesebb intervallumban érdemes értékelni, hiszen a napi adatok összehasonlítása sok esetben nehéz, mert a különböző országok hatóságai adatközlési szokása eltérő.

Fertőzöttek terén továbbra is a 10.  legjobb helyen állunk, az uniós átlag továbbra is másfélszerese a magyar adatnak.  16 másik EU-tagállam előz meg minket az egymillió főre vetített fertőzöttek számában:  Belgium, Csehország, Luxemburg, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Szlovénia, Ausztria, Portugália, Horvátország, Olaszország, Románia, Svédország, Lengyelország, Málta, Szlovákia, Írország.

Az egyes országok más-más módszertant használnak a koronavírussal elhunytak adatok közlésében.  Fontos tudni, hogy Magyarország az egyik legátláthatóbb és legnyíltabb adatközlést folytatja, hiszen minden olyan elhunytat közöl, aki  igazolt koronavírus-fertőzött volt, még akkor is, ha a közvetlen halálok nem a vírusfertőzés, hanem valamilyen meglévő alapbetegség.  A járvány kezdete óta a mai napig 2784 elhunytat regisztráltunk koronavírus-fertőzéssel, többségük idős, krónikus beteg, átlagéletkoruk 76 év. Az eddigi elemzések szerint az elhunytak mindössze 7%-ánál nem  tudni meglévő társbetegségről.  A magyar kórházak automatikusan jelentik, ha koronavírus-fertőzött hunyt el náluk, ennek köszönhetően az elhunytak adatközlése nagyjából naprakész, az elhunytak adatai  - az adatok visszaellenőrzése után - 24-48 órán belül megjelennek a hivatalos statisztikában. Ez sok európai országban nincs így, például Spanyolországban a mai napig előfordul, hogy még most is közönek sok tavasszal elhunytat.

Magyarország az 1 millió főre jutó elhunytak számában az uniós középmezőnyben van, a 15-dik legjobb az EU-ban.  A magyar elhunytak aránya  nagyjából az uniós átlag fele.  Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Svédországban, Csehországban, Hollandiában, Romániában, Írországban, Luxemburgban, Szlovéniában, és Portugáliában is rosszabb a helyzet.  

(forrás: koronavirus.gov.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés