hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Európa fogyasztja a világon a legtöbb alkoholt

Sehol a világon nem fogyasztanak annyi alkoholt, mint Európában, holott az összesített mennyiség az 1970-es évekhez képest jelentősen csökkent - jelentették ki az Osztrák Táplálkozástudományi Szövetség (VEÖ) bécsi ülésén.

Cees Goos, az Európa Bizottság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ kábítószer-ellenes és bűnügyi hivatalának (UNODC) közegészségügyi szakértője szerint bár az alkoholnak számos negatív hatása van az egészségre, mégis fontos kulturális és szociális faktor Európában. A gazdaság szempontjából is jelentős tényező: az Európai Unióban az alkoholkereskedelem mintegy kilencmilliárd euróval járul hozzá a kereskedelmi mérleghez. A termelés és az értékesítés pedig munkahelyeket teremt - Goos szerint az EU-n belül 750 ezer ember foglalkozik alkoholtartalmú italok előállításával.

Az alkoholnak nemcsak az egészségre, hanem a közlekedési és általános biztonságra is negatív hatása van. Számos szabályozó intézkedést dolgoztak már ki a társadalom alkoholfogyasztásának mérséklésére, de többnyire a leghatékonyabbak egyben a legnépszerűtlenebbek is - fejtette ki Goos. Az árak emelése közvetlenül befolyásolja a fogyasztást, de nemcsak a társadalom, hanem a politika részéről is különösen népszerűtlen.

Az informáló kampányok és az oktatási intézkedések ezzel szemben népszerűek, tanulmányok szerint azonban ezeknek kevés hatásuk van a társadalmi szokásokra. Az európai stratégiák elsősorban a fiatalok alkoholfogyasztására és az autóvezetés melletti italozásra koncentrálnak.

Egy a serdülő korban lévő majmokon végzett kutatás minden eddiginél szilárdabban bizonyítja, hogy a túlzott alkoholfogyasztás maradandó sérülést okoz a fiatalok agyában – a legnagyobb károkat a memóriáért és a térbeli tudatosságért felelős agyterületen, a hippokampuszban található, neuronoknak szánt őssejtek szenvedik el.

Az alkoholnak az egészségre különösen terhesség és szoptatás idején van nagyon káros hatása - mondta el Katharina Philipp, a VEÖ táplálkozáskutatója és vezetője. Az alkoholt lebontó enzimek az embrióban csak két hónaposan alakulnak ki, és csupán ötéves korra érik el a felnőttekével megegyező működési szintet. Ez a magzat számára azt jelenti, hogy véralkoholszintje lényegesen lassabban csökken, így teste tovább van kitéve az alkohol hatásainak. A terhesség során fogyasztott alkohol a szellemi és testi fejlődési zavarok kialakulásának egyik leggyakoribb oka.

A szoptatás ideje is veszélyes időszak, mivel az alkohol az anyatejben is megjelenik, és ugyanolyan alkoholkoncentrációt mutat fel, mint az anya vére. Egy ital elfogyasztása után 30-90 perccel már eléri az anyatej a legmagasabb alkoholkoncentrációt, íze és illata is megváltozik. Az alkoholt fogyasztó anyák ezzel a tejtermelés csökkenését, a csecsemő alvási-ébrenléti fázisainak megváltozását és a gyermek csökkent motorikus fejlődését kockáztatják.

Sehol a világon nem fogyasztanak annyi alkoholt, mint Európában, holott az összesített mennyiség az 1970-es évekhez képest jelentősen csökkent - jelentették ki az Osztrák Táplálkozástudományi Szövetség (VEÖ) bécsi ülésén csütörtökön.

 

Cees Goos, az Európa Bizottság, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ kábítószer-ellenes és bűnügyi hivatalának (UNODC) közegészségügyi szakértője szerint bár az alkoholnak számos negatív hatása van az egészségre, mégis fontos kulturális és szociális faktor Európában. A gazdaság szempontjából is jelentős tényező: az Európai Unióban az alkoholkereskedelem mintegy kilencmilliárd euróval járul hozzá a kereskedelmi mérleghez. A termelés és az értékesítés pedig munkahelyeket teremt - Goos szerint az EU-n belül 750 ezer ember foglalkozik alkoholtartalmú italok előállításával.


Az alkoholnak nemcsak az egészségre, hanem a közlekedési és általános biztonságra is negatív hatása van. Számos szabályozó intézkedést dolgoztak már ki a társadalom alkoholfogyasztásának mérséklésére, de többnyire a leghatékonyabbak egyben a legnépszerűtlenebbek is - fejtette ki Goos. Az árak emelése közvetlenül befolyásolja a fogyasztást, de nemcsak a társadalom, hanem a politika részéről is különösen népszerűtlen.

Az informáló kampányok és az oktatási intézkedések ezzel szemben népszerűek, tanulmányok szerint azonban ezeknek kevés hatásuk van a társadalmi szokásokra. Az európai stratégiák elsősorban a fiatalok alkoholfogyasztására és az autóvezetés melletti italozásra koncentrálnak.

Egy a serdülő korban lévő majmokon végzett kutatás minden eddiginél szilárdabban bizonyítja, hogy a túlzott alkoholfogyasztás maradandó sérülést okoz a fiatalok agyában – a legnagyobb károkat a memóriáért és a térbeli tudatosságért felelős agyterületen, a hippokampuszban található, neuronoknak szánt őssejtek szenvedik el.


Az alkoholnak az egészségre különösen terhesség és szoptatás idején van nagyon káros hatása - mondta el Katharina Philipp, a VEÖ táplálkozáskutatója és vezetője. Az alkoholt lebontó enzimek az embrióban csak két hónaposan alakulnak ki, és csupán ötéves korra érik el a felnőttekével megegyező működési szintet. Ez a magzat számára azt jelenti, hogy véralkoholszintje lényegesen lassabban csökken, így teste tovább van kitéve az alkohol hatásainak. A terhesség során fogyasztott alkohol a szellemi és testi fejlődési zavarok kialakulásának egyik leggyakoribb oka.


A szoptatás ideje is veszélyes időszak, mivel az alkohol az anyatejben is megjelenik, és ugyanolyan alkoholkoncentrációt mutat fel, mint az anya vére. Egy ital elfogyasztása után 30-90 perccel már eléri az anyatej a legmagasabb alkoholkoncentrációt, íze és illata is megváltozik. Az alkoholt fogyasztó anyák ezzel a tejtermelés csökkenését, a csecsemő alvási-ébrenléti fázisainak megváltozását és a gyermek csökkent motorikus fejlődését kockáztatják.

(forrás: MTI, MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink