hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Európa figyel, a gyerekek híznak

Európában majdnem minden harmadik gyermek túlsúlyos, de az országok különböző intézkedéseket tesznek az egészséges étkeztetés segítésére – áll a témával foglalkozó első jelentésben.

Az iskolai étkeztetési programokról készített első jelentést - amelyet a bizottság magyarországi képviselete juttatott el az MTI-hez - az Európai Bizottság tudományos szolgálata, a Közös Kutatóközpont tette közzé.

A jelentés szerint az összes vizsgált országban (az unió 28 tagállamában, valamint Norvégiában és Svájcban) vannak iskolai étkeztetési programok, bár nagy különbségek vannak közöttük. A nemzeti intézkedések palettája az étrendre és az adagok nagyságára vonatkozó, önkéntes alapon betartandó iránymutatásoktól az árusító automaták és a cukortartalmú üdítőitalok teljes betiltásáig terjed.

A bizottság idézte Tonio Borg egészségpolitikai biztost, aki szerint Európában majdnem minden harmadik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és emiatt ki van téve több elkerülhető betegségnek, például a 2-es típusú cukorbetegségnek. Az iskoláknak fontos szerepük van az egészségtudatos táplálkozás előmozdításában a gyermekek körében, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségben nőjenek fel és jó tanulmányi teljesítményt érjenek el. Az iskolai étkeztetési programokat most először értékelő tanulmány fontos eszköz az elhízás elleni küzdelemben - vélekedett a biztos.
A dokumentum szerint a nemzeti iskolai étkeztetési programok több mint 90 százaléka tartalmaz olyan előírásokat, amelyek szabályozzák az élelmiszer minőségét, illetve tápértékét. A programok 76 százaléka tartalmaz iránymutatásokat az adagok nagyságára vonatkozóan, az iskolai ebédek tápértékére vonatkozó előírások pedig az étkeztetési programok 65 százalékában szerepelnek. Jelentős részük tartalmaz korlátozásokat vagy ajánlásokat az üdítőitalok iskolai forgalmazásával kapcsolatosan. A programok többsége támogatja a friss ivóvízhez való (ingyenes) hozzáférést, és kifejezetten korlátozza vagy tiltja az üdítőitalok forgalmazását.

Az országok céljai túlnyomórészt megegyeznek: javítani kell a gyermekek étkezési szokásait, az egészséges táplálkozásra kell nevelni őket, valamint vissza kell szorítani, illetve meg kell előzni a gyermekkori elhízást.

A nemzeti programok többsége korlátozza vagy teljes egészében tiltja az édességek és a sós sütemények iskolai forgalmazását is. Az országok mintegy felében az árusító automatákat is korlátozzák: van, ahol ajánlásokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy az automatából milyen élelmiszereket lehet árusítani, és van, ahol nem is szabad ilyen automatát elhelyezni az iskolák területén. Szintén elterjedt gyakorlat az egészségtelen élelmiszerek reklámozásának korlátozása.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink