hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Ettől hosszabb az élet

A dohányzás és a túlsúly csökkentik, míg a tanulás és a fittség növelik a várható élettartamot, derül ki a 24.hu összeállításából.

Az Edinburgh-i Egyetem munkatársai olyan géneket és életmódbeli tényezőket azonosítottak, melyek növelhetik, vagy éppen csökkenthetik az élethosszt, számol be a 24.hu. Nem meglepő módon az egészség kiemelten fontos. Mind a fittség, mind a magas szintű „jó” koleszterin (HDL) meghosszabbítja; a dohányzás, a szívproblémák, a cukorbetegség és a túlsúly pedig csökkentik az emberek élethosszát.

A kutatók szerint minden újabb egység a normál testtömegindex fölött átlagosan 7 hónappal rövidíti meg az élettartamot, az egészséges fogyás azonban segít a hosszabb élet elérésében. A dohányzás esetében a napi egy doboz cigaretta 7 évet is elvehet; viszont azok, akik időben felhagynak a káros szokással, hasonló életkort élhetnek meg, mint a nem dohányzók. Minden egyes év, melyet az ember felsőoktatásban tölt, átlagosan 11 hónapot ad hozzá az élettartamhoz.

A csapat egy olyan gént is azonosított, amely a vérkoleszterin-szintet szabályozza, és 8 hónappal csökkentheti az élethosszt. A szakértők emellett egy pozitív hatású gént is felfedeztek, amely az immunrendszerrel kapcsolatos, és 6 hónappal növelheti a várható élettartamot.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink