hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

És újra a zárójelentésekről...

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitott a konzultációra, hogy a betegek számára is érthetővé tegyék a kórházi zárójelentéseket, az orvosi kamara elnöke szerint azonban a változtatás majdnem kivitelezhetetlen, közli az InfoRádió.

Több hallgató jelezte, nem érti az orvosaitól kapott, kórházi zárójelentéseken vagy leleteken szereplő latin kifejezéseket és kíváncsiak voltak, hogy miért ne lehetne magyarul feltüntetni a diagnózist ezeken a dokumentumokon. Az InfoRádió kérdésére Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta, hogy a tárcánál is vitát robbantott ki a felvetés:

"A nyugati világban jártas miniszterelnökségi kollégák és orvosok azonnal azt mondták, ez jogos követelés, semmi akadálya nincs. Voltak olyan pórias megközelítések, hogy lehet, hogy a betegnek az a jobb, ha nem érti, mi van a papírra írva és lehet, hogy ez a magyar orvosláshoz jobban hozzátartozik, ez a magyar valóság. Ezt én nem tudom megítélni, Balog miniszter úrral mindenféleképpen fogok beszélni."

Lázár János hozzátette: "Készek vagyunk a kamarákkal egyeztetni, gondolkodni. Orvosok nélkül nagyon nehéz lenne ebben a kérdésben változást elérni. Ha az orvosi kar és az orvosi érdekképviseletek azt mondják, hogy ezt hajlandóak felülvizsgálni, akkor ennek semmi akadályát nem látom.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elismerte, több évtizedes háziorvosi praxisa alatt maga is találkozott betegekkel, akik nem kaptak kellő felvilágosítást a kórházból való távozáskor.

"Az azonban, hogy nemcsak tradicionálisan, de használatosan és megszokott módon latinul írott bizonyos kifejezéseket teljesen megmagyarítsák, olyan fokú változtatás lenne, ami nagyon nehezen, vagy ebben a pillanatban nem is kivitelezhető".

A teljes információ

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés