hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Érték vagy teher ma a praxis?

Felülvizsgálják a működtetési jogról szóló törvényt

Elértéktelenedhet a praxisjog, amennyiben a kormány a közeljövőben nem módosítja a működtetési jog adás-vételét szabályozó törvényt. Jelzésértékű, hogy a tavaly év végi adatok szerint 6856 háziorvosi praxisból 105 állt tartósan üresen, és 577 helyen változott a működtető orvos személye. A praxisjog sok esetben csak virtuális vagyon, ugyanis értékesíthetetlen. Ezért január végén az Országos Alapellátási Intézet javaslatára az egészségügyi szaktárca irányításával megalakult egy bizottság, amely a tapasztalatokból kiindulva javaslatot dolgoz ki a törvény módosítására.

Az ország egyes területein komoly problémát jelent a betegellátásban, hogy a háziorvosi praxisok sok esetben eladhatatlanok. A „rossz körzetek” még ingyen sem kellenek senkinek. A Magyar Orvosi Kamara tavaly december végén készített összegzése szerint 6856 háziorvosi praxisból 105 állt több mint fél éve üresen. A MOK adatai szerint a legrosszabb helyzetben a Szolnok megyében élők vannak: ott a praxisok 4,48 százaléka „gazdátlan”. Ez az arány Nógrádban 4,2 százalék, Borsodban 3,67 százalék, Szabolcsban pedig 3,48 százalék (lásd a táblázatot). Szakmai szempontból elfogadhatatlan, hogy az amúgy is sok tekintetben hátrányos megyékben akadnak olyan betegek, akiknek az ellátása hónapok óta csak részben megoldott – véli Komáromi Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

A praxisok értékesíthetetlensége többféle okra vezethető vissza. Nyilvánvalóan közrejátszik benne az a tény is, hogy – főként a kis falvakban, a szegényebb településeken – az önkormányzatok nem tudnak elég vonzó perspektívát kínálni a háziorvosok számára. A körzet létszáma – és az adott településen élők anyagi lehetőségei – nem kecsegtetnek nagy praxisbevétellel. A területi ellátási kötelezettségüktől szabadulni igyekvő önkormányzatok általában nem tudnak megfelelő szolgálati lakást és állást garantálni az orvos családtagjai számára. Egy jövedelem pedig kevés a család megélhetéséhez.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Tinnyei Mária
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés