hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Erre jut az év végi kasszasöprésből

A gyógyító-megelőző ellátások 2017. évi végi maradványának felosztásáról tett közzé listát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Járóbeteg-szakellátás: 1.141 millió forint

A járóbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók a második degressziós sáv felső határáig (120%) nyújtott teljesítményeik arányában részesülnek a maradvány összegéből.

Onkológiai diagnosztika (járóbeteg-szakellátás): 1.050 millió forint

Ahogyan az elmúlt két évben, az ágazat az idei évben is nagy hangsúlyt fektet a daganatos betegek részére mielőbb elvégzett onkológiai diagnosztikai vizsgálatok ösztönzésére. A betegutak elemzése alapján utólagosan kiegészítő finanszírozás biztosítására kerül sor azon kivizsgálások után, amelyek esetében a rosszindulatú daganatos kórkép alapos gyanúja miatt a CT/MRI vizsgálatra 14 napon belül sor került, de a vizsgálat nem egyértelműen bizonyította a daganatos megbetegedést, ugyanakkor a beteg esetében később onkológiai indikációval került sor beavatkozásra. Ez mindösszesen 764,2 millió forint kifizetést jelent.

Az onkológiai ellátások mielőbbi diagnosztikája érdekében végzett molekuláris diagnosztikai (PCR) vizsgálatok („C” és „D” BNO) esetében a vizsgálatokat végző szolgáltatók a többletteljesítményük és a felosztható keret arányában 286 millió forint erejéig részesülnek a maradvány összegéből.

Magas költségigényű rehabilitációs ellátások: 150 millió forint

Az ágazat az idei évben is nagy hangsúlyt fektet a magas költségigényű ellátásokra, így azon krónikus fekvőbeteg-szakellátásban végzett rehabilitációs tevékenységekre is, amelyek finanszírozása kiemelt szorzóval történik és meghatározott intézményi körben végezhető. Ennek preferálása érdekében az érintett intézmények kapacitásuk arányában részesülnek a maradvány összegéből.

Várólista csökkentés: 1.000 millió forint

Várólista Csökkentési Program keretében végzett ellátások maradványának kifizetésére kerül sor az intézmények e tevékenység keretében végzett éves finanszírozásának arányában, a térd– és csípőízület revíziós műtétek előtérbe helyezésével.

Otthoni szakápolás: 320 millió forint

Az otthoni szakápolás és hospice ellátás 2017. évi előirányzata 1.000 millió forinttal emelkedett a 2016. évihez képest. A többlet egy része az alapdíj emelésére került felhasználásra, míg másik része a szolgáltatók kapacitásainak emelését szolgálta. Az előirányzaton képződött maradvány kifizetésére kerül sor a szolgáltatók teljesítményeinek arányában.

Koraszülöttmentés: 80 millió forint

A kifejezetten és célzottan koraszülött mentésre 80 millió forint biztosítható a maradvány összegéből.

Érsebészet: 50 millió forint

2017 márciusától az érsebészeti centrumok – progresszivitási szintek szerint differenciáltan –fix díjban részesülnek. Az ezen szervezeti egységekről jelentett teljesítményeik szerint a felosztható keret arányában részesülnek a maradvány összegéből, figyelembe véve a progresszivitási szintjüket.

Részletek a NEAK honlapján.

(forrás: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő)
hirdetés

Könyveink