hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Érett ember okosabban iszik

Dán kutatók arra voltak kíváncsiak, mennyiben életkor függő a másnaposság – írja a LiveScience alapján a Hír24.

Az eredmény a közhiedelemmel ellentétben az volt, hogy a másnaposság mértéke csökken az életkor előrehaladtával. A 18-29 év közötti férfiak 11-szer gyakrabban szenvedtek másnaposságtól, mint a 60 év felettiek. Hasonló volt a helyzet a nőknél is, a fiatal hölgyek nyolcszor gyakrabban ébredtek a kínzó tünetekkel, mint az idősebbek.

Nemcsak maga a "betegség" gyakorisága, de a tünetek is eltértek. Például a fiatalabb férfiak 10, a nők 21 százalékát gyötörte hányinger, míg a 60 év felettiek körében ez az érzés 1,5, illetve 3 százalékban jelentkezett.

Az eltérések mögött a kutatók két okot látnak. Bár a vizsgálatban résztvevők hetente ugyanannyit ittak, az idősebbek egyszerre kevesebbet fogyasztottak. Ők gondosabban válogatták az italaikat, s több vizet is fogyasztottak melléjük. Vagyis a rutin is segítette a tünetek enyhítését.

Ugyanakkor a vizsgálat gyengesége, hogy azokat nem vették figyelembe, akiket úgy meggyötörtek a fiatalkori másnapok, hogy később már rá se néztek az alkoholra – derül ki a hir24.hu cikkéből.

(forrás: Hír24)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink