hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Epilepsziával élni a hétköznapokat

Új antiepileptikum 2011. májustól - Vimpat® (lakozamid)

A világon élő körülbelül 50 millió epilepsziás beteg közel 20-30 százalékánál fordul elő terápiarezisztens görcsroham egy vagy több antiepileptikum szedése mellett is. A morbiditás és a mortalitás eleve magasabb az epilepsziás betegeknél, mint az általános populációban, de a kockázatot tovább növeli, ha a betegnek nem-kontrollált görcsrohamai vannak. Ezért van szükség új terápiás lehetőségek folyamatos fejlesztésére és értékelésére annak érdekében, hogy az epilepsziával élő betegeknek a lehető legjobb ellátást biztosítsuk.

Az újabb antiepileptikumok és a régi szerek között számos jelentős különbség van, például a hatásmechanizmusban, hatásspektrumban és a farmakokinetikai jellemzőkben. Az epilepszia kezelésének alapvető célja, hogy egyetlen antiepileptikum alkalmazásával megelőzhetőek legyenek a görcsrohamok. Azoknak a betegeknek azonban, akiknél a monoterápia nem hatásos, egyidejűleg két vagy több antiepileptikumot kell szedniük. Lényeges tehát, hogy hatásos és jól tolerálható antiepileptikumok kombinációját kapják azok a betegek, akiknél egyszerre több készítmény alkalmazása indokolt.

A Vimpat® hatóanyaga a lakozamid, amelyet parciális görcsrohamok (az agy egy bizonyos részéből kiinduló görcsök) kezelésére alkalmaznak más antiepileptikumok kiegészítőjeként, legalább 16 éves epilepsziás betegeknél. Alkalmazható továbbá másodlagos generalizációval (az egész agyra átterjedő görccsel) vagy anélkül fellépő parciális görcsrohamokban szenvedő betegeknél.

Az epilepsziát az agyban fellépő fokozott elektromos tevékenység okozza. A lakozamid pontos hatásmódja még nem tisztázott, de jelenlegi ismereteink szerint csökkenti azoknak a nátrium-csatornáknak az aktivitását, amelyek az elektromos impulzusok idegsejtek közötti továbbítását lehetővé teszik. Kontrollálja a neuronális hiperexcitabilitást anélkül, hogy gátolná a normál fiziológiás működéshez szükséges gyors inaktivációt. E hatások együttesen megelőzhetik a normálistól eltérő elektromos aktivitás szétterjedését az agyban, csökkentve az epilepsziás görcs előfordulásának esélyét.

Bár számos, eltérő hatásmechanizmusú antiepileptikum áll rendelkezésre, továbbra is sok beteg szenved visszatérő rohamoktól, annak ellenére, hogy egyidejűleg több antiepileptikumot is kap. Klinikai vizsgálatok eredményei szerint a korábbi terápia kiegészítéseként adott lakozamid hatására csökkent a parciális rohamok gyakorisága, függetlenül attól, melyik antiepileptikum mellett alkalmazták a lakozamidot.

A kezelés beállításának megkönnyítésére a Vimpat® többféle hatáserősségben kapható támogatással, 2011. május elejétől. A Vimpat®-ot naponta kétszer adagolva, étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül kell alkalmazni.

A Vimpat® (lakozamid) új gyógyszerről bővebb tájékoztatást az OGYI honlapján olvashat.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés