hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Epilepszia és gyermekvállalás – fokozottak a veszélyek

Egy friss tanulmány szerint az epilepsziás nők gyermekvállalása kapcsán akár 10 százalékkal nagyobb halálozási kockázattal is számolhatunk a szülés során, mint az epilepsziától mentes nők esetében. A nemkívánatos kimeneteli események megelőzésének eszköze a jól felszerelt szülészeti intézmény és a neurológus rendelkezésre állása.

A JAMA Neurology legfrissebb számában közzétett retrospektív kohorszvizsgálatban amerikai kutatók több mint 20 millió várandós nő szülészeti dokumentációját tekintették át a 2007–2011 közötti időszakból egy olyan adatbázis (Nationwide Inpatient Sample) alapján, amely jól reprezentálja az Egyesült Államok fekvőbeteg-intézményeinek ötödét. Az elemzésbe bevont várandósok között több mint 69 ezer epilepsziás nő szerepelt.

Az analízis az epilepsziás várandósok szülés alatti halálozásának jelentős emelkedését jelezte: 100 ezer szülésre 80 eset jut, míg az epilepsziától mentes szülő nők körében 100 ezer szülésből átlagosan 6 végződik az anya halálával (korrigált relatív hazárd: 11,46).

Az epilepsziás várandósokat más tekintetben is nagyobb kockázat fenyegeti: a praeeclampsia, a koraszülés és a magzat halvaszületése is mintegy másfélszer gyakrabban fordul elő e populációban, mint az epilepsziában nem szenvedő terhes nők körében. Mindemellett esetükben nagyobb a császármetszés valószínűsége, és a szülés módjától függetlenül nagyobb a hosszas (>6 napos) kórházi tartózkodás esélye.

Sajnos, a vizsgálati adatok nem adnak magyarázatot az epilepsziás szülő nők nagyobb halálozási kockázatának okára. Noha a kutatók az elemzésbe bevont populáció jellemzőit számba véve arra is fényt derítettek, hogy az epilepsziához nagyobb valószínűséggel társulnak egyéb betegségek – köztük vesebetegség, hipertónia, diabétesz és depresszió –, nem megítélhető, hogy e tényezők mennyiben befolyásolják a nagyobb halálozási kockázatot. A halálozási rizikó akkor is emelkedett maradt, ha a kísérő betegségeket és a császármetszés tényét is figyelembe vették az elemzésben, ami más magyarázatot sejtet a háttérben.

Az epilepsziás szülő nők halálozási aránya nagyon nagynak, 1/1000-nek adódott, ami a kutatókat is megdöbbentette. Mint mondják, maguk sem biztosak benne, hogyan is értékeljék ezeket az eredményeket, hiszen nem szándékuk pánikot kelteni, fontosnak tartják azonban felhívni mind a szakma, mind az érintettek figyelmét a fokozott odafigyelésre. Különösen azért – hangsúlyozza Dr. Thomas F. McElrath, aki a bostoni Brigham and Women's Hospital szülész-nőgyógyász szakorvosaként vett részt a kutatómunkában –, mert az orvosok jelentős része nincs tisztában azzal, hogy az epilepsziás nők gyermekvállalása több kockázattal terhelt, mint az átlagpopulációba tartozó nőké.

Nem kizárt, hogy e jelentős halálozási kockázatnövekedés csak az epilepsziás nők egy bizonyos alcsoportjára jellemző – vélik a kutatók –, ennek feltárása azonban további kutatásokat igényel. Esetlegesen torzíthatnak is az adatok, hiszen a görcsroham nem minden esetben jelent epilepsziát, ám még ha így is van, és ténylegesen nem 10-szeres, csak ennél valamivel kisebb kockázatnövekedéssel kell számolni, az sem elhanyagolható – teszik hozzá.

Az irodalomban egyetlen olyan nagy esetszámú brit vizsgálat lelhető fel, amelyben epilepsziás nők körében elemezték a terhesség lefolyását – mutat rá a kutatócsoport –, és ebben is nagyobbnak találták az elhalálozás esélyét, jóllehet az nem a magzat világrajövetelével állt direkt összefüggésben.

Több kérdés merül tehát fel, mint ahányra választ ad a tanulmány, a rendelkezésre álló adatok azonban mindenképpen figyelemfelkeltőek, amelyek tükrében a gyermekvállalásra készülő epilepsziás nőknek adható legbiztosabb jó tanács, hogy jól felszerelt szülészeti intézményben hozzák világra gyermeküket, ahol egy esetleges nemkívánatos esemény fellépésekor rendelkezésre állnak az anya és a magzat egészségének védelmét szolgáló beavatkozások személyi és tárgyi feltételei.

 

(Forrás: Medscape)

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink