hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ép testben fél a lélek

A sportoló gyermekek kétharmada szenved el érzelmi, harmada fizikai vagy szexuális erőszakot – írja egy friss vizsgálatra hivatkozva a VG.hu.

Az ENSZ Gyermekalapjának Magyar Bizottsága a közelmúlt botrányai nyomán érezte szükségét, hogy felmérje: milyen sérelmek érik hazánkban a szervezett körülmények között sportoló gyermekeket. Úgy vélték: ahhoz, hogy az edzők személyébe vetett hit, és a sportegyesületek által biztosított körülményekbe vetett bizalom ne inogjon meg végzetesen, biztosítékok kellenek.

A majdnem ezer fős mintán elvégzett, nem reprezentatív kutatásból egyértelműen kiderül, hogy bár a válaszadók 63 százaléka pozitívnak értékelte a gyermekkori sportélményeit, kétharmaduk szenved el érzelmi, harmaduk fizikai vagy szexuális erőszakot. Érzelmi bántalmazásról – leginkább megalázó megjegyzésekről - a lányok kétszer olyan gyakran számoltak be, mint a fiúk (66,7, illetve 33,3 százalék), és a szexuális zaklatás is lényegesen gyakoribb (79 százalék) az ő esetükben, mint a fiúknál (12 százalék). Majdnem minden negyedik gyereket fizikailag is bántalmazták, legtöbbször eszközök nélkül. Akadtak olyan történetek is, amikor előkerült a törülköző, a bot – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink