hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Enyhítheti a kemoterápia fájdalmait egy antidepresszáns

Egy új tanulmány eredményei szerint a duloxetin tartalmú antidepresszáns a páciensek 59 százalékánál enyhítette a kemoterápiából eredő fájdalmakat és zsibbadásokat  - írja a Medipress.

A perifériás neuropátia bizonyos kemoterápiás gyógyszerek gyakran előforduló mellékhatása. Az elsősorban a lábujjakat és a lábfejet, valamint az ujjakat és a kezeket érintő zsibbadó érzés a legtöbb kezelt számára rendkívül kellemetlen érzést jelent, azonban a páciensek körülbelül 30 százalékánál ez az érzés kifejezetten fájdalmas lehet. Korábbi kutatások nem találtak módot ennek a fájdalomnak a csökkentésére.

Az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság éves konferenciáján bemutatott kutatás összesen 231 páciens adatait vizsgálta meg, akik erős fájdalomra panaszkodtak a kemoterápiás kezelést követően. A kutatás résztvevőit véletlenszerűen két csoportra osztották, az egyik csoportot 5 héten keresztül duloxetin tartalmú antidepresszánssal kezelték, míg a kontrollcsoport tagjai placebót kaptak.

A kutatás során a résztvevők duloxetin adagját fokozatosan növelték, a megfigyelés első hetében csak 30 milligrammot kaptak naponta, mielőtt a kutatók következő négy héten keresztül 60 milligrammra emelték a napi adagot. A Michigani Egyetem kutatói megállapították, hogy a duloxetinnel kezelt páciensek közül 59 százalék számolt be arról, hogy enyhültek a fájdalmai, míg a placebóval kezelt csoportból csak 39 százalék jelzett javulást.

„Ezek a gyógyszerek nem hatnak mindenkinél egyformán, de a jó hír, hogy a duloxetin mégis hatásosnak bizonyult a vizsgált személyek többségénél. A következő vizsgálatok során azt próbáljuk megállapítani, hogy kik azok, akiknél pozitívan hat a szer, így lehet a jövőben célzottabbá tenni a kezelést” - nyilatkozta Dr. Ellen M. Lavoie Smith, a Michigan Egyetem docense, a tanulmány szerzője.

(forrás: Medipress)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés