2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

ENSZ-rendezvény társelnöke leszünk

Az egészségügyi ellátásokhoz való általános hozzáférésről szóló, jövő szeptemberi, New York-i ENSZ-találkozó egyik társelnöke lesz Magyarország – jelentette be Nagy Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára az észtországi Tallinban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ellátórendszerekkel foglalkozó magas szintű találkozóján.

A magas szintű találkozó társelnöksége, amelynek feladatait a második napon Thaifölddel együttműködésben látjuk majd el, hatalmas felelősséget jelent – hangsúlyozta felszólalásában Nagy Anikó államtitkár, aki az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviseletében kifejezte elkötelezettségét a tagállamok közötti nyitott és átlátható párbeszéd elősegítése iránt, a 2019-es magas szintű találkozó sikeres lebonyolítása érdekében.Hisszük, hogy az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodája, valamint az európai régió tagállamainak egyaránt fontos támogatásával, közreműködésével és együttműködésével bebizonyíthatjuk, hogy megérdemeljük a bizalmat – fogalmazott Nagy Anikó.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Egészségügyi rendszerek a jólét és szolidaritás jegyében: "Senkit nem hagyunk magára" című júniusi találkozóját a Tallinni Szerződés aláírásának 10. évfordulója alkalmából szervezték meg június 13-14-én.. A tanácskozáson a magyar delegáció tagjai bemutatták az egészségügyi megelőzés hazai eredményeit, kiemelve az Emberi Erőforrások Minisztériumának munkáját, amely az egészségügyért, oktatásért, család-, ifjúság- és sportügyért felelős kormányzati szervként vezető szerepet tölt be a megelőző egészségügyi intézkedések előmozdításában. Példaként említették a mindennapos testnevelés bevezetését az iskolákban, aminek köszönhetően hatékonyan kezelhető például a gyermekkori elhízás problémája is.

Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója felszólalásában felhívta a figyelmet arra, hogy meg kell védeni az egészségügyi rendszereket a válságokkal szemben, és biztosítani kell a szolidaritás, egyetemesség és méltányosság eszméinek teljes mértékű megvédését és tiszteletben tartását, ami egyébként megegyezik a Tallinni Szerződés alapelveivel is. A rendezvényen az igazgató elismeréssel szólt az Emberi Erőforrások Minisztériumának programpilléreiről, amelyek teljes mértékben megfelelnek a WHO regionális prioritásainak. Biztosította továbbá a magyar delegációt, hogy a világszervezet a legteljesebb mértékben támogatja Magyarországot a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében kidolgozott egészségügyi program megvalósításában, közli a kormányzat weboldala.

(forrás: kormany.hu)
hirdetés

Könyveink