hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Ennyit költöttek a migránsok egészségügyi ellátására

Csaknem kilencvenmillió forintba került tavaly és idén eddig a magyarországi befogadóközpontokban lévő migránsok egészségügyi ellátása – tudta meg a Magyar Idők.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal tavaly 72,2 millió, az idén pedig augusztus 31-ig már 15,2 millió forintot fizetett ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP) a menekültek ellátásáért – tájékoztatta a Magyar Időket a Belügyminisztérium.

Az egészségbiztosító tavaly nyáron tett közzé honlapján egy eligazítást a menekültek egészségügyi ellátásáról, miután több sajtóhír is arról szólt, hogy a kórházak és az orvosok sem tudják, hogyan kezeljék a problémát. Az OEP iránymutatása szerint a migránsok egészségügyi ellátásra való jogosultsága attól függ, hogy a Magyarországra érkező menekült, menedékes és oltalmazott státust igénylő emberek a menekültügyi eljárás melyik szakaszában vannak.

A járványok megelőzésén túl a mentés és a sürgősségi ellátás státustól függetlenül minden Magyarországon tartózkodónak jár, előzetes igazolások nélkül is. A felmerült költségek megtérülése ezekben az esetekben is kétséges. Ha a számlát nem sikerül kifizettetni, akkor az ellátás díját a központi költségvetés állja az Egészségbiztosítási Alapon keresztül. Az, aki benyújtotta menedékkérelmét, de még nem bírálták el, már háziorvosi ellátásra is jogosult.

(forrás: Magyar Idők)

cimkék

hirdetés

Könyveink