2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ennyien nem jutottak ellátáshoz a járvány miatt

A Napi.hu szerint minden negyedik magyarnak keletkezett egészségügyi problémája a felfüggesztett egészségügyi ellátások miatt.

Az első magyarországi koronavírusos eset regisztrálása, március 4-e után nem egészen két héttel Kásler Miklós utasítására felfüggesztették a halasztható egészségügyi ellátásokat az országban, hogy a vírus terjedését gerjesztő személyes kontaktusokat a minimálisra csökkentsék. Egy hónappal később a kórházi ágyak felét is "felszabadították", hazaküldték a betegeket, hogy az esetleges koronavírusos rohamban ne állhasson elő a bergamói katasztrófahelyzet, folyosókon fekvő, vagy kórházon kívül maradó ellátatlan betegek tömegeivel.
 
A nem koronavírussal összefüggő ellátások felfüggesztésekor az egészségügyi vezetés azt hangsúlyozta, hogy csak olyan beavatkozások, ellátások halaszthatók, amelyeknél az időbeli késlekedés nem vezet tartós egészségkárosodáshoz. Müller Cecília országos tisztifőorvos több alkalommal is kijelentette az operatív törzs tájékoztatóján, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) nem érkezett panasz ellátásra szoruló nem covidos betegek hazaküldése miatt.

A Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból ugyanakkor az derül ki, hogy a magyarok negyedének keletkezett egészségügyi problémája a veszélyhelyzet alatt felfüggesztett egészségügyi ellátások miatt.

Nemek szerint vizsgálva az látható, hogy a nőket rosszabbul érintette az ellátás felfüggesztése – több más felmérés bizonyítja, hogy egészségtudatosabbak és gyakrabban fordulnak orvoshoz, mint a férfiak –, mert míg a férfiak 22 százaléka jelzett az ellátás hiányából fakadó egészségügyi gondot, a nők aránya 28 százalékos volt.

A korcsoportos bontásból kiderül, hogy nem meglepő módon a 60 évek felüliek jártak a legrosszabbul a covidos betegek priorizálása miatt az ellátások halasztásával, e korosztály 30 százaléka jelezte, hogy az elmúlt két és fél hónap nyomot hagyott az egészségén.

Ugyanakkor a középkorúaknak – 40-59 évesek – csak alig ötöde jelzett a felfüggesztett ellátás miatt keletkező egészségügyi problémát, a 18-39 éves korosztályban viszont szintén magas volt – 27 százalék – az egészségügy gondokkal szembesülők aránya.

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés