hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Ennyi pénzt oszt az unió kutatásokra

Az unió 79 milliárd forintot szán kutatás-fejlesztési és innovációs programokra, mondta a Magyar HÍrlapnak Csuzdi Szonja, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) főosztályvezetője.

– Mik a H2020 program legfőbb céljai?

– A Horizont 2020 program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent, vagyis a rendelkezésre álló pénzügyi keretből mindegyik tagállam annyit hasznosít, amennyire képes: a pályázatok brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás. A program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek, ezért a kutatástól a piaci hasznosításig terjedően az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt. A hangsúlyt a társadalmi kihívások kezelésére és az Európai Unió társadalmát leginkább érintő problémák megoldására helyezik, például az egészségügy, az energia vagy a közlekedés területén.

– Öt év elteltével milyen eredményei vannak a programnak?

– A NKFIH összesítése szerint az Euró­pai Unió jelenleg futó H2020 keretprogramjában Magyarország az eddigi csaknem ezer sikeres pályázati részvétellel és 259 millió euró elhozott forrással az EU13, azaz a 2004 után csatlakozott EU-tagországok között dobogós teljesítményt nyújt. Ugyanakkor a Horizont 2020 program eddig odaítélt támogatásaiból az EU13-országok pályázói alig öt százalékot nyertek, míg a régi tagországokba több mint nyolcvanhat százalék jutott. A keret közel kilenc százalékát a programban részt vevő  unión kívüli országok pályázói nyerték el. Fontos, hogy a magyar résztvevők az eddiginél hatékonyabban használják ki a brüsszeli közvetlen finanszírozási lehetőségeket, hiszen a jelenleg futó keretprogramból is jelentős pályázható forrás áll még rendelkezésre 2019-20-ban.

– 2021-től indul a Horizont Európa program, amely a mostani programnak a folytatása lesz, és amely számos új lehetőséget kínál a pályázóknak. Jelenleg hol tart az új keretprogram kidolgozása?

– Az új keretprogramról még folyik az egyeztetés uniós szinten. Az Európai Bizottság javaslata mintegy százmilliárd euró forráskeretet szánna a programra, amely lényegesen meghaladja a Horizont 2020 keretét. Az Euró­pai Bizottság a programot a tagállamokkal és az Európai Parlamenttel, valamint a tágabb szakmai közösséggel való széles körű egyeztetésben alakítja. A Horizont Európa program a kiváló tudomány, a társadalmi kihívások és az innováció pilléreire épül, vagyis a felfedező kutatások, a társadalmi igényekre reflektáló kutatások és a piacon hasznosítható eredményeket hozó innováció támogatása egyaránt kiemelt cél marad.  A klímaváltozással kapcso­latos kutatások ösztönzése a program valamennyi pillérében hangsúlyosan meg fog jelenni.

A teljes interjút a Magyar Hírlap közli.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink