hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Engedélyezték a látásjavító miniatűr teleszkópot

Az egyesült államokbeli Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (Food and Drug Administration, FDA) engedélyt adott egy merőben újszerű eszköz alkalmazására, amellyel javítani lehet a látást abban a betegségben, amely a leggyakrabban okoz vakságot az idősekben. Az eszköz egy apró, a szembe beültethető teleszkóp.

Az időskori makula degeneráció (age-related macular degeneration, AMD) , azaz a sárgafolt elfajulása lassan kialakuló, gyógyíthatatlan betegség, amely a látómező centrális részének kiesésével jár, és ezért a betegek képtelenek olvasni, TV-t nézni és végül az arcokat sem ismerik fel. Mindeddig csak kézben tartható vagy szemüvegre szerelt teleszkóppal lehetett enyhíteni előrehaladott esetekben a látásromlást, azonban mindkét megoldás nagyon kényelmetlen.

így lát a beteg

A szembe ültethető megoldás

Az újonnan kifejlesztett miniatűr teleszkóp még egy borsószemnél is kisebb, és beültethető a szembe. Csak az egyik szembe ültetik be, hogy javítsa a centrális látást, míg a másik szemet érintetlenül hagyják, mert ez biztosítja a perifériás látást. Az agy egyetlen képpé egyesíti a két szemben létrejövő képeket, és így nagy mértékben javul a látás. A képek egyesítéséhez azonban a betegnek meg kell tanulnia új módon látnia, ezért elengedhetetlen a műtét utáni rehabilitáció.

A teleszkóp működésének lényege, hogy annyira megnagyítja a képet, hogy annak a képrészletnek, amely teleszkóp nélkül teljes egészében a sárgafoltra esett, csak egy kis része vetül a sárgafoltra. Ez azt jelentheti, hogy míg a beteg teleszkóp nélkül nem látta az arcokat, teleszkóppal csak az orrot nem látja, az arc többi részét igen.

Amikor a szürkehályog jó...

Az eszköz azonban nem minden betegnél alkalmazható, csak azoknál a 75 évesnél idősebb, előrehaladott látásromlásban szenvedő betegeknél, akiknek egyidejűleg a szürkehályogját is el kell távolítani.

Egy 219 beteget bevonó vizsgálatban a megműtött személyek 90 százalékában legalább két sornyival javult a Snellen-táblán elért eredmény, azaz az éleslátás, és háromnegyedükben a súlyos látásromlás mérsékeltté vált. Tíz személyben duzzadt meg jelentősen a szaruhártya, és közülük ötben szaruhártya-átültetést kellett végezni.

Az FDA szigorú

Az FDA – szokatlan módon – előírta, hogy a betegeknek és sebészeiknek a műtét előtt alá kell írniuk egy, a kockázatokra vonatkozó megegyezést, amely tartalmazza, hogy a beavatkozás látásromlást és/vagy szaruhártya-károsodást okozhat.

A teleszkópot előállító cég azt javasolta, hogy a kockázat csökkentése érdekében még gondosabban kell kiválasztani a műtétre alkalmas személyeket, és a forgalombahozás után további 770 személyben kívánják vizsgálni a módszer eredményeit. Remélik, hogy a Medicare fedezni fogja a műtét és a rehabilitáció költségeit, amelyek pontosan még nem ismertek, de annyi biztos, hogy maga az eszköz 15 000 dollárba kerül.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Yahoo! News)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés