hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Endometriózis: nincs több éves várólista!

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) közleményben cáfolja, hogy négy évet kellene várni a műtétekre, ahogyan az sem igaz, hogy heti egy beavatkozást fizetnek kórházanként.

Az endometriózis kezelésére szolgáló komplex műtéthez egy speciális eszközre is szükség van, ebből a beavatkozásból pedig heti egyet finanszíroz Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), a beavatkozás egyik specialistájára pedig négy évet kell várnia a betegnek, ha ragaszkodik az orvos személyéhez – jelent meg korábban. Később egy énekesnő Facebook-posztban írt arról, hogy 9 éve szenved endometriózisban, amely miatt nem tud teljes életet élni és már komoly fájdalmai is vannak.

A NEAK közleményben reagált a sajtóhírekre, amelyben azt írják, a megjelentekkel ellentétben a várakozási idő legfeljebb két hónap. Visszautasították azt is, hogy a NEAK csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben endometriózis miatt. Mint írták: a beavatkozások finanszírozására a NEAK nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot, az endometriózis kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, illetve akár 100 százalékban támogatja a társadalombiztosító. Ha valaki ettől eltérő tájékoztatást kap, vagy az ellátással kapcsolatban panasza merülne fel, annak azt javasolják, forduljon a NEAK-hoz, és kivizsgálják a konkrét esetet.

Kiemelték: a kormány prioritásként kezeli a várólisták csökkentését, ezért 2010-től kezdődően többször fordítottak erre többletpénzt, összesen csaknem 20 milliárd forintot. Ezen felül erre az évre további 5 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre. A NEAK szerint a rendszer bevezetésének eredményeképpen a várólistán levő betegek száma a 2012-es 70 ezerről 2017 decemberére csaknem 60 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan a várakozási idő az összes várólistát figyelembe véve 5 év alatt 61 napról 40 napra csökkent, miközben az ellátott betegek száma nőtt. "A kormány intézkedéseinek köszönhetően elmondható, hogy ma Magyarországon az egyik legrövidebb a várakozási idő az OECD-országok között" – hangsúlyozták a közleményben.

 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés