2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Emlékülés Monos Emil tiszteletére

Volt egyetemi munkatársak, tanítványok emlékeztek dr. Monos Emil professor emeritusra az Elméleti Orvostudományi Központban rendezett emlékülésen.

Kapcsolódó cikkek

Az emlékülést az elméleti orvostudományok legfontosabb seregszemléjének számító, a Magyar Élettani Társaság Vándorgyűlését is magába foglaló idei FAMÉ konferencia nyitó programjaként rendezték meg.

Nemcsak a Semmelweis Egyetemnek, hanem a Magyar Élettani Társaságnak (MÉT) is ikonikus alakja volt Dr. Monos Emil, ezért döntöttünk úgy, hogy a MÉT Vándorgyűlést is magába foglaló FAMÉ konferencia bevezető rendezvényeként emlékezünk meg róla – mondta az emlékülés megnyitásakor dr. Benyó Zoltán, a Klinikai Kísérleti Kutató Intézet igazgatója, a FAMÉ 2019 tudományos szervezőbizottságának tagja. Az, hogy idén Budapesten van a vándorgyűlés, lehetőséget ad arra, hogy a Semmelweis Egyetem és a szakmai társaság nevében is emlékezzünk a tavaly novemberben elhunyt Dr. Monos Emil, az intézet professor emeritusa kivételes emberi és tudósi kvalitásaira – tette hozzá.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A volt tanítványok beszédei előtt a nyitóelőadást a MÉT jelenlegi elnöke, dr. Bari Ferenc tartotta. Dr. Monos Emil azon kivételes emberek közé tartozik, akikre emlékezni kötelességünk – jelentette ki. Kitért arra, hogy Monos Emil 1959-ben friss gyakornokként csatlakozott a Kovách Arisztid által vezetett intézethez, akitől a mellékvese keringésével kapcsolatos témát is „örökölte”. Nagyon hamar a keringési rendszer élettanával és kórélettanával kezdett behatóan foglalkozni – tette hozzá. Úgy vélte, Monos professzor emberi és tudományos értékeit, nagyságát nem lehet egy előadásban összefoglalni, csak kontúrokat rajzolhatunk fel. Egy ilyen fontos kiemelendő dolog, hogy első pillanattól feladat volt számára a megszerzett tudás átadása, meg akarta tanítani másoknak is, amit tudott. Bari Ferenc szólt arról, hogy Monos Emil hatvan éven keresztül meghatározó szereplője volt a MÉT-nek, amelyet főtitkárként és elnökként is szolgált. Számos könyve a mai napig közkézen forog, és mérföldkőnek számít, ahogy az interdiszciplináris gondolkodás szellemében integrálták ezek a művek a mérnöki tudományt az élettudományokba. Figyelmes volt, partnerként kezelte az embert, és egyik legfontosabb átörökítendő üzenete, hogy forduljunk a fiatalokhoz, hiszen ők lesznek, akik tovább viszik mindazt, amit érdemes – fogalmazott. Sokrétű szakmai és oktatáspolitikai tevékenységet folytatott, érdekelte az élettudomány történelme, többek között ő hívta fel a figyelmet Rácz Sámuel munkásságára, és kezdeményezésére alapította a társaság a Rácz Sámuel-emlékérmet – sorolta.

További részletek a Semmelweis Egyetem honlapján.

(forrás: Semmelweis Egyetem )
hirdetés

Könyveink