hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Emelik a Nobel-díjjal járó összeget

Hat év után emeli kategóriánként 1 millió svéd koronával (32,6 millió forinttal) a Nobel-díjjal járó pénzjutalom összegét a svéd Nobel Alapítvány.

A szervezet honlapján megjelent közlemény szerint már a megemelt, 9 millió koronás (294 millió forintos) pénzjutalmat kapják az idei díjazottak is, akiket október 2-től kezdődően neveznek meg.

A Nobel-díj összegét 2011-ben csökkentették 10-ről 8 millió koronára, hogy megerősítsék pénzügyileg az alapítványt. Bár az alapítvány pénzügyi helyzetének hosszú távú megszilárdítása további intézkedéseket igényel, mára lényegében stabilnak tekinthetők a szervezet pénzügyei. Az emelésről szeptember 14-ei ülésén döntött a testület. Az alapítvány arra törekszik, hogy a díjjal járó jutalmak lépést tartsanak a lakossági jövedelmek emelkedésével, közölték.

A Nobel-díj a tudományt, a humanizmust, a nemzetközi együttműködést támogatja. Egy olyan időszakban, amikor megkérdőjelezik a tudást és a tényeket, mindennél fontosabbak ezek az értékek, hangsúlyozta Carl-Henrik Heldin, a Nobel Alapítvány elnöke.

Az idei Nobel-díjakat a jövő héttől jelentik be, elsőként október 2-án az orvosit, kedden a fizikait, szerdán a kémiait, pénteken a békedíjat, október 9-én, hétfőn pedig a közgazdaságit. Az irodalmi Nobel-díj bejelentésének időpontját még nem hozták nyilvánosságra.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink