2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Emberkísérletet ismert el az Egyesült Államok

A 40-es években tudatosan fertőztek meg guatemalaiakat nemi betegségekkel, hogy teszteljék a penicillin hatékonyságát. Barack Obama megkövette a latin-amerikai ország elnökét - írja a Népszabadság.

Az eddigi ismeretek szerint legalább 1972-ig folytak különböző emberkísérletek az Egyesült Államokban: szifiliszes afroamerikaiakat tudatosan nem kezeltek, fogyatékos gyerekeket hepatitisszel fertőztek meg, egy brooklyni zsidó elfekvő bentlakóit pedig ráksejtekkel "stimulálták" a 60-as években, a daganatok kifejlődését kutatva.

A most kirobbant botránynak azonban - amelyet a vezető amerikai lapok címoldalon ismertettek - nemzetközi szála van: egy, az amerikai kormány alkalmazásában lévő orvos a 40-es évek második felében guatemalaiakon kísérletezett, a többi közt az akkori washingtoni tisztifőorvos jóváhagyásával. (Ma már a két amerikai egyike sem él.) Azért a latin-amerikai országot választották ki - kormánya tudtával - a penicillin hatékonyságának tesztelésére, mert az ottani központi börtön bentlakói prostituáltakat fogadhattak. Csak arról kellett gondoskodni, hogy a nők már fertőzöttek legyenek, általában szifilisszel. A kutatók nem voltak megelégedve a fertőzöttségi arányokkal, ezért az átterjedést a péniszbe és más testrészekbe adott injekciókkal is elősegítették. Ugyanilyen célból kankó-, és lágyfekély-kísérleteket is folytattak; ezek mindösszesen kb. 1500 főre terjedtek ki a The Washington Post szerint. Sokan meghaltak a tesztidőszakban, de nem ismert, hogy a beavatkozás következtében-e.

Barack Obama elnök - szóvivője szerint - felhívta, és személyesen megkövette Álvaro Colom guatemalai államfőt. Utóbbi a napokban hallott minderről először, mégpedig Hillary Clinton amerikai külügyminisztertől, és "hajmeresztőnek", "emberiesség elleni bűntetteknek" nevezte a történteket. Mindkét országban vizsgálat indul. - Majdnem leestem a székről, amikor beleolvastam az anyagba - nyilatkozta Susan Reverby történész, aki a Pittsburghi Egyetem levéltárában bukkant a leleplező dokumentumokra. - Tudja, ebben az országban nem folytathattunk le ilyen kísérletet - érvelt az iratok szerint Thomas Parran akkori tisztifőorvos, aki 1968-ban meghalt. - Megdöbbentő, hogy ugyanakkor, amikor az Egyesült Államok emberiesség elleni bűnökért vonta felelősségre a náci orvosokat, az amerikai kormány olyan kutatást támogatott, amely óriási kockázatnak tett ki embereket - fogalmazott Mark Siegler, a Chicagói Egyetem orvosetikai központjának igazgatója.

(forrás: Népszabadság )
hirdetés

Könyveink