hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egészségpolitika

Elutasították az egészségügyi miniszter feljelentését

Feltehetően különbözik a „rémhírterjesztés” szó köznyelvi jelentése a jogi tényállástól.
Elutasította a Budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség Székely Tamás feljelentését, amelyet az egészségügyi miniszter az új influenza elleni vakcinával kapcsolatban az interneten és a sajtóban terjesztett állítások miatt tett – közölte szerdán Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

A közlemény szerint a feljelentést azért utasították el, mert az abban megjelölt cselekmények „sem a rémhírterjesztés, sem a közveszéllyel fenyegetés, sem a közveszélyokozás, sem pedig a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűntettét, sem pedig más bűncselekményt nem valósítanak meg”.

Az Egészségügyi Minisztérium azért tett feljelentést, mert álláspontja szerint „a légből kapott információk szándékos terjesztése megvalósíthatja a közveszéllyel fenyegetés, illetve a törvény vagy hatósági rendelkezés elleni izgatás bűncselekményét”. Az egyre szélesebb körben terjedő „rémhírek” emellett elbizonytalanítják a lakosságot, ami végső soron a járvány elleni védekezés sikerét kockáztatja – írták akkor.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink