2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Elutasítás és esély

A republikánusok elhalasztották a szenátusi szavazást az egészségbiztosításról, Trump szerint viszont van esély a törvény elfogadására.

A törvénytervezethez nem sikerült elég támogatót szereznie a republikánus szenátorok körében sem, s nemcsak a törvény megvitatásához, hanem már a vitára bocsátásához sem volt meg a megfelelő számú voks. A szabályok szerint ugyanis először arról kell szavazniuk a szenátoroknak, hogy vitára bocsátják-e a tervezetet, majd ezt követően indíthatják csak meg a vitát magáról a javaslatról.

A republikánusok most azt tervezik, hogy újraírják a törvényjavaslatot, kikérik hozzá a Kongresszusi Költségvetési Bizottság (CBO) nevű, pártoktól független elemző intézet véleményét is, s majd ezután bocsátják ismét vitára. Ez várhatóan már csak a nyári szünet után lesz. A CBO hétfőn este hozta nyilvánosságra nagy feltűnést keltett és vitát kiváltott hatástanulmányát, amelyben a többi között arra figyelmeztetett, hogy az új egészségbiztosítási törvény következtében 2026-ig 22 millióval növekedne a biztosítás nélkül maradó amerikaiak lélekszáma.

A döntést a halasztásról Mitch McConnell kentuckyi szenátor, a szenátus republikánus frakciójának vezetője jelentette be. A döntést pártbeli kollégái megelégedéssel fogadták. "McConnell szenátor bölcs volt, hogy adott még néhány napot" – fogalmazott Lamar Alexander, Tennessee állam szenátora. Alexander hozzátette: több republikánus szenátor is úgy érezte, hogy a törvénytervezet még nem volt elég kidolgozott ahhoz, hogy szavazzanak róla.

Donald Trump amerikai elnök szerint a kedden bejelentett halasztás ellenére is van esély az egészségbiztosítási törvény elfogadására. Az elnök azután nyilatkozott így, hogy a Fehér Házban megbeszélést tartott valamennyi republikánus szenátorral. A törvényhozókat azt követően invitálta hivatalába, hogy Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője bejelentette, hogy elhalasztják a voksolást a törvényjavaslatról.

Donald Trump kifejtette: az előző elnökről elnevezett Obamacare egészségbiztosítási törvény "visszavonása nagyszerű lesz, ha sikerül elérnünk". Reményét fejezte ki, hogy még van esély az elfogadásra, s szerinte ez "nagyon-nagyon fontos az embereknek, és nagyon-nagyon fontos az egész országnak, amelyet szeretünk".

Mitch McConnell frakcióvezető, az elnökkel folytatott megbeszélés után azt hangsúlyozta, hogy a republikánusoknak muszáj saját megoldást találniuk, mert ha a demokratákkal kellene egyeztetniük, az egyúttal a republikánus elképzelések végét is jelentené. "Tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet egyszerűen elfogadhatatlan, fenntarthatatlan és a cselekvés hiánya nem megoldás" – hangoztatta McConnell. Keddi sajtójelentések szerint ugyanakkor bővült a törvényt ellenző republikánus politikusok száma: az eddigi négyen felül további három szenátor jelentette be, hogy jelenlegi formájában ellenzi a törvényjavaslatot.

Chuck Schumer, a demokrata párti szenátorok frakciójának vezetője rövid sajtóértekezleten jelentette be, hogy az egész törvénytervezet alapjaiban rossz és helyette inkább az Obamacare néven még mindig érvényben lévő egészségbiztosítási törvény korrigálásáról kellene tárgyalni.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink