hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Eltévedt herpeszvírusok

Óvakodjunk a műtéttől!

A herpeszről rendszerint az ajkakon megjelenő hólyagokra, ritkábban a genitális fertőzésekre gondolunk, pedig ez a vírus más testrészeket is megtámadhat. Például az ujjakat.

Míg az ujjak bakteriális eredetű gyulladásai műtéttel általában jól orvosolhatók, addig a vírusos ujjfertőzések esetében a sebészi beavatkozás nem indokolt. Sőt hibának számít, mert a vírus szóródása következtében akár halálos kimenetelű agyhártyagyulladáshoz is vezethet, szögezi le dr. Frank Schiedel és munkacsoportja (Münsteri Egyetemi Klinika, kézsebészeti részleg) egy ritka eset bemutatása kapcsán.A kollégák egy 26 éves fiatalember esetét ismertetik, akinek a jobb kezén, annak is a középső ujján hegesedő fekély alakult ki. A jobb al- és felkar nyirokereinek gyulladását is megállapították, a jobb hónaljban fájdalmasak és duzzadtak voltak a nyirokcsomók. A fiatalember napok óta fáradtnak és levertnek érezte magát. A kezdeti viszketés és égő érzés után előbb hólyagok keletkeztek az ujján, majd ezek fájdalmas, nedvedző fekélybe mentek át. A beteg már hosszabb ideje évi két-három ilyen epizódot vészelt át.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Medical Tribune
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés